Jak si vyrobit vlastní zdravá ochucovadla

V každé kuchyni ať už je to česká, italská nebo třeba francouzská, se neobejdete bez vývaru. Vývar je potřeba nejen k přípravě polévek, ale také omáček, rizota a dalších jídel. Úplně nejjednodušší je použít k jeho přípravě již hotový bujón. Problém však tkví v tom, že bujóny, které najdeme v běžných obchodech, jsou plné soli, látek zvýrazňujících chuť a konzervantů. To všechno jsou látky, které našemu tělu nejen neprospívají, ale spíše škodí. Podívejme se tedy na to, jak si takový bujón vyrobit doma z našich surovin.

Domácí ochucovadla

Jak vyrobit domácí bujónové kostky

K přípravě bujónových kostek budeme potřebovat klasický zeleninový vývar a zeleninu. Na přípravu vývaru použijeme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer, cibule) a další suroviny, které můžeme obměňovat podle chuti. Můžeme přidat také brambory, houby, bylinky (bobkový list, petrželku, tymián, majoránku, atd.). 

Tip: Pokud máme vlastní zeleninu, nebo jsme si jistí, že je naše zelenina bio, můžeme také použít slupky. Místo toho, abychom slupky vyhazovali do odpadu, dáme si je do sáčku a uchováváme v mrazáku (samozřejmě očištěné), následně je použijeme k přípravě vývaru. Zelenina obsahující škrob, jako třeba brambory, mírně zakalí barvu vývaru. Řepa je zase výrazně aromatická, takže s jejím množstvím opatrně. Zelenina jako je cuketa nebo zelené fazolky se k jeho přípravě nehodí, protože po dlouhém vaření mohou zhořknout. 

Receptů, jak můžete vývar připravit je opravdu mnoho. My jej děláme následovně:

  1. Na větší kousky nakrájíme cibuli a necháme ji lehce orestovat na trošce olivového oleje. Používáme nepřilnavé nádobí Eaziglide, takže olej není potřeba kvůli restování, dáváme ho tam jen pro chuť. 
  2. Jakmile je cibulka zpěněná, přidáme ostatní zeleninu a pokračujeme v restování. Následně přidáme vodu, slupky a koření (také pepř a trochu soli). Necháme vařit na mírném ohni minimálně 1 hodinu. Čím déle, tím je vývar silnější. Z naší zkušenosti ale můžeme říci, že jedna hodina na zeleninu stačí. 

Doporučené produkty

Tip: Bohatější chuť a tmavší barvu získáme pokud zeleninu nejprve dáme péct spolu s lžičkou tomatové pasty. Zeleninu rozčtvrtíme, pomažeme pastou a necháme péct do zlatova (téměř do hněda). Následně ji přemístíme do velkého hrnce, zalijeme vodou a vaříme podle původního receptu. Nezapomeňte přidat také výpek ze dna pečící nádoby. U nádobí Eaziglide je výhoda v tom, že výpek vyrobíme i bez použití oleje a navíc se nic nepřichytí na dno. Toto nádobí je ideální pro použití na všech typech vařičů i v troubě. 

Následně vývar přecedíme, abychom oddělili kousky zeleniny a zbyla nám pouze tekutina. Zeleninu bez slupek (a příliš tvrdého koření jako je např. bobkový list) rozmixujeme v mixéru Vitamix na krémovou polévku a prozatím odložíme. 

Pro bujón dále postupujeme:

  1. Samotný vývar necháme v hrnci (bez pokličky) vařit na prudkém ohni zhruba hodinu a třičtvrtě, dokud není voda zredukovaná a nám nezůstane pouze hustá tekutina
  2. Nyní jsou dvě možnosti. Zredukovaný vývar můžeme přelít do formiček na led a nechat je zmrazit. V takovém případě doporučujeme přemístit je, po jejich úplném zmražení, do samostatného sáčku, aby si zachovaly chuť. Nebo můžeme zredukovaný vývar smíchat s rozmixovanou zeleninou a nechat usušit. Tím získáme velice podobnou konzistenci, jako mají bujónové kostky z obchodu. My na sušení bujónu používáme infra sušičku potravin Yden, protože se v ní krásně dají sušit i opravdu tekuté suroviny. Na sušení tekutých potravin se skvěle hodí sušení “ve stínu”, které lze v Yden zvolit. Navíc si sama stanoví optimální teplotu a čas sušení, takže máme vždy skvělý výsledek, aniž bychom do procesu sušení museli zasahovat.

Doporučené produkty

Ochucovací kostky lze také připravit z oleje a čerstvých bylinek. Do formy na led nalijeme olivový olej a vložíme libovolné čerstvé bylinky. Necháme zamrazit. Olej bude krásně provoněný a chutný. Pokud nemáte ve svém mrazáku dostatek místa, nezoufejte. Do samotného (nezmrazeného) oleje se dají naložit bylinky i chilli papričky. Takový olej se skvěle hodí na saláty, na pizzu nebo třeba jako tapenáda na polévku.

Tip: Pamatujte si však, že oleje musí být vždy více než surovin. To znamená, že bylinky, chilli papričky, aj. musí být vždy do oleje naprosto ponořeny.

Domácí ochucovací směs z bylinek

Doma si hravě připravíte také ochucovací směsi bylinek a koření. Bylinky, zeleninu a koření usušíme v sušičce potravin, rozmixujeme ve výkonném mixéru a uchováváme v dobře uzavřených suchých sklenicích. K mixování používáme Vitamix, protože můžeme snadno nastavit hrubost mixované směsi. Jednou se hodí velice jemný prášek, jindy máme zase radši hrubší směs. Pro výraznější chuť můžeme do směsi přidat také sušené lahůdkové droždí. 

Tip: Směs lze také připravit ze zbylé vlákniny po odšťavňování zeleniny. Postup je stejný, jen budeme potřebovat méně času na sušení, protože např. odšťavňovač Kuvings odšťavní všechny plody do poslední kapky.  

Kombinacím kořenících směsí se věnujeme v samostatném článku. Nechte se inspirovat zde. 

Kategorie blogu
Nahoru