Život s alergií na mléko: skryté zdroje mléka

Mléko je jednou z 8 potravin, které způsobují 90% dětských alergií.

Aby se člověk trpící formou alergie vyvaroval nechtěné alergické reakci, je důležité vyřadit z jídelníčku mléko, mléčné produkty a také veškeré potraviny, které obsahují byť jen minimální stopy mléka.

Stopy mléka naleznete v mnoha potravinách, které na první pohled nemají s mlékem nic společného. Mléko se však často ve složení objeví z důvodu zlepšení chuti, konzistence nebo nutričních vlastností daného výrobku. 

Seznam potravin, které často obsahují mléko

Seznam potravin, které často obsahují mléko

Mléčné výrobky:

  • Mléko, sušené mléko, odpařené mléko
  • Máslo, máslový tuk, ghí
  • Margarín
  • Tvaroh
  • Smetana, podmáslí, kyška
  • Sýry
  • Čokoláda, nugát
  • Puding
  • Jogurty
  • Zmrzlina
  • Smetana (i sušená) do kávy

Pečivo:

  • Pečivo, sušenky, krekry, dorty
  • Donuty, koblihy, koláče

Hotová jídla, polotovary a ochucovadla:

  • Hotové omáčky, dehydratované těstoviny s omáčkou, bílé omáčky
  • Krémová nebo zapečená jídla
  • Bramborová kaše
  • Majonéza a salátové dresingy
  • Směsi na přípravu dortů
  • Ovesné kaše
  • Polevy, krémy

Ostatní:

  • Cereálie
  • Masné produkty
  • Müsli, müsli tyčinky
  • Žvýkačky

Etikety musí uvádět stopy mléka

Přítomnost mléka musí být vždy označena na obalu výrobku. Klíčovým faktorem pro lidi s mléčnou alergií, je naučit se orientovat v etiketách a vědět, co který pojem znamená. Jaké názvy hledat?

Existují dva způsoby, jak mléko ve složení objevit:

  • Slovo mléko je uvedeno v závorkách za každou složkou, která pochází z mléka, např. syrovátková bílkovina (mléko). 
  • Na konci seznamu ingrediencí je uvedeno - mléčný výrobek, obsahuje mléko.

Následující dobrovolná tvrzení dále poukazují na to, že potraviny mohou být kontaminovány mlékem:

  • Může obsahovat stopy mléka.
  • Může obsahovat mléko.
  • Vyrobeno ve stejném zařízení, které zpracovává mléčné produkty.

Suroviny pocházející z mléka:

  • Kasein, kaseináty (casein)
  • Diacetyl
  • Laktoglobulin (lactoglobulin)
  • Laktalbumin (lactalbumin)
  • Lacto acidophilus
  • Laktoferrin
  • Laktóza (lactose)
  • Různé druhy syřidla
  • Syrovátka
  • Galaktóza (galactose)

Jakmile se naučíte dobře kontrolovat obaly potravin, budete si vždy jistí, že nekupujete potraviny, které mohou být pro alergika nebezpečné. Jedním z možných řešení je kupovat co nejvíce původních potravin a omezit přísun průmyslově zpracovávaných potravin, u kterých si většinou nejsme jisti přesným složením.

Řešení nejen pro alergiky: Domácí rostlinná mléka a másla a výrobky z nich

Samotné klasické mléko se dá lehce nahradit rostlinným nápojem z ořechů (mandle, kešu, para, pistácie, lískové a vlašské ořechy, atd.), luštěnin (sója, adzuki, buráky), semínek  (slunečnicová, dýňová, sezamová, atd.) nebo cereálií (rýže, oves). Tzv. ořechové mléko se dá použít na přípravu smooties, pudingu, krémů, polev a mnoho dalšího, ovesná smetana se skvěle hodí na přípravu omáček, polévek a do bramborové kaše a sojové mléko např. na výrobu domácí sojanézy.

Domácí rostlinné nápoje a rostlinná másla (tzv. ořechová másla) si můžeme doma vyrobit během pár minut. Na přípravu rostlinného nápoje budeme potřebovat pouze ořechy (nebo jinou surovinu), vodu a ochucovadla (sladidlo, sušené ovoce, čerstvé ovoce, sůl, atd.) A pokud budeme připravovat rostlinné máslo, tak nám budou stačit jen ořechy a případně špetka soli nebo jiné ingredience.

O vše ostatní se postará NutraMilk - výrobník rostlinných másel a mlék.

NutraMilk výrobník rostlinných másel a mlék

Video, jak si vyrobit mléko z ovesných vloček:

g8OQmGrxKMo

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru