Život s alergií na mléko: skryté zdroje mléka
Mléko je jednou z 8 potravin, které způsobují 90% dětských alergií.
Aby se člověk trpící formou alergie vyvaroval nechtěné alergické reakci, je důležité vyřadit z jídelníčku mléko, mléčné produkty a také veškeré potraviny, které obsahují byť jen minimální stopy mléka.
Stopy mléka naleznete v mnoha potravinách, které na první pohled nemají s mlékem nic společného. Mléko se však často ve složení objeví z důvodu zlepšení chuti, konzistence nebo nutričních vlastností daného výrobku.
Seznam potravin, které často obsahují mléko
Mléčné výrobky:
- Mléko, sušené mléko, odpařené mléko
- Máslo, máslový tuk, ghí
- Margarín
- Tvaroh
- Smetana, podmáslí, kyška
- Sýry
- Čokoláda, nugát
- Puding
- Jogurty
- Zmrzlina
- Smetana (i sušená) do kávy
Pečivo:
- Pečivo, sušenky, krekry, dorty
- Donuty, koblihy, koláče
Hotová jídla, polotovary a ochucovadla:
- Hotové omáčky, dehydratované těstoviny s omáčkou, bílé omáčky
- Krémová nebo zapečená jídla
- Bramborová kaše
- Majonéza a salátové dresingy
- Směsi na přípravu dortů
- Ovesné kaše
- Polevy, krémy
Ostatní:
- Cereálie
- Masné produkty
- Müsli, müsli tyčinky
- Žvýkačky
Etikety musí uvádět stopy mléka
Přítomnost mléka musí být vždy označena na obalu výrobku. Klíčovým faktorem pro lidi s mléčnou alergií, je naučit se orientovat v etiketách a vědět, co který pojem znamená. Jaké názvy hledat?
Existují dva způsoby, jak mléko ve složení objevit:
- Slovo mléko je uvedeno v závorkách za každou složkou, která pochází z mléka, např. syrovátková bílkovina (mléko).
- Na konci seznamu ingrediencí je uvedeno - mléčný výrobek, obsahuje mléko.
Následující dobrovolná tvrzení dále poukazují na to, že potraviny mohou být kontaminovány mlékem:
- Může obsahovat stopy mléka.
- Může obsahovat mléko.
- Vyrobeno ve stejném zařízení, které zpracovává mléčné produkty.
Suroviny pocházející z mléka:
- Kasein, kaseináty (casein)
- Diacetyl
- Laktoglobulin (lactoglobulin)
- Laktalbumin (lactalbumin)
- Lacto acidophilus
- Laktoferrin
- Laktóza (lactose)
- Různé druhy syřidla
- Syrovátka
- Galaktóza (galactose)
Jakmile se naučíte dobře kontrolovat obaly potravin, budete si vždy jistí, že nekupujete potraviny, které mohou být pro alergika nebezpečné. Jedním z možných řešení je kupovat co nejvíce původních potravin a omezit přísun průmyslově zpracovávaných potravin, u kterých si většinou nejsme jisti přesným složením.
Řešení nejen pro alergiky: Domácí rostlinná mléka a másla a výrobky z nich
Samotné klasické mléko se dá lehce nahradit rostlinným nápojem z ořechů (mandle, kešu, para, pistácie, lískové a vlašské ořechy, atd.), luštěnin (sója, adzuki, buráky), semínek (slunečnicová, dýňová, sezamová, atd.) nebo cereálií (rýže, oves). Tzv. ořechové mléko se dá použít na přípravu smooties, pudingu, krémů, polev a mnoho dalšího, ovesná smetana se skvěle hodí na přípravu omáček, polévek a do bramborové kaše a sojové mléko např. na výrobu domácí sojanézy.
Domácí rostlinné nápoje a rostlinná másla (tzv. ořechová másla) si můžeme doma vyrobit během pár minut. Na přípravu rostlinného nápoje budeme potřebovat pouze ořechy (nebo jinou surovinu), vodu a ochucovadla (sladidlo, sušené ovoce, čerstvé ovoce, sůl, atd.) A pokud budeme připravovat rostlinné máslo, tak nám budou stačit jen ořechy a případně špetka soli nebo jiné ingredience.
O vše ostatní se postará NutraMilk - výrobník rostlinných másel a mlék.