Zdravé a ekonomické uchovávání potravin: Sušení nabízí mnoho výhod!

Sušení potravin je jeden z nejstarších způsobů uchovávání potravin. Pomocí sušení můžete uchovat potravinové přebytky nebo si nasušit sezonní potraviny. Nejenže tak ušetříte spoustu peněz, ale také místa. Sušené potraviny totiž zabírají jen velmi malý prostor.

Podle některých odborníků ztrácí čerstvé plody již dva dny po svém sklizení více než polovinu všech zdraví prospěšných látek. Vzhledem k tomu, že není možné všechny sníst v tak krátkém čase, je třeba myslet na to, jak je uchovat pro další použití a zároveň nepřijít o cenné látky, které obsahují.

Ztrácí sušené potraviny během dehydratace vitamíny?

Sušení je proces, při kterém se z potravin odstraňuje voda, což prodlužuje jejich trvanlivost. Během sušení potravin dochází k určité ztrátě vitamínů, především těch, které jsou citlivé na teplo a oxidaci, jako jsou vitamíny C a B. Například vitamín C je zvláště citlivý na teplo, zatímco vitamíny skupiny B, které jsou rozpustné ve vodě, mohou být částečně ztraceny během procesu odpařování vlhkosti. Na druhou stranu, vitamíny rozpustné v tucích, jako A, D, E a K, jsou při sušení stabilnější.

Sušičky potravin Yden s infračerveným zářením

Jaký je rozdíl mezi sušením potravin na slunci a v potravinové sušičce?

Sušením potravin v potravinové sušičce nabízí mnoho výhod a jednoznačně předčí sušení na slunci. Ke klasickému sušení na slunci totiž potřebujete nejen vhodné počasí a příznivou vlhkost vzduchu, sušení ale také zabere spoustu místa, času, a výsledek je nejistý.

Tyhle všechny nepříjemnosti nemusíte s potravinovou sušičkou vůbec řešit. Sušit můžete během jakéhokoliv počasí. Usušíte navíc i velké množství různých potravin ve zlomku času.

Další nespornou výhodou potravinových sušiček je, že používáte pouze čistý vzduch, protože moderní sušičky obsahují vzduchové filtry, které zajistí sušení v těch nejpříznivějších a nejčistších podmínkách.

Při venkovním sušení mohou plody nasát škodliviny ze vzduchu, být napadeny plísní, nebo mohou obsahovat vajíčka některých druhů hmyzu.

„Jedno léto jsme si nasušili všechny houby a když jsem je potom chtěla použít na bramboračku, zjistila jsem, že jsou všechny sklenice plné pavučinek a molů, ačkoliv byly po celou dobu dobře uzavřené!“, říká Kateřina, zkušená houbařka a kuchařka. „Museli jsme je všechny vyhodit, což celou rodinu velmi mrzelo.“, dodává.

Jak vybrat nejlepší potravinovou sušičku?

Potravinové sušičky už dnes patří mezi běžné domácí spotřebiče. Mají krásný design a najdou své místo v každé kuchyni. Jak ale vybrat tu nejlepší? Pro sušení potravin jsou jednoznačně nejvhodnější sušičky čtvercového tvaru. Oproti těm kulatým totiž zajistí rovnoměrné proudění vzduchu v celé sušičce bez toho, aniž byste jednotlivé pláty s potravinami museli přehazovat.

Sušení ovoce a zeleniny v sušičce potravin Yden

Novinkou na trhu je také sušička Yden CI IR D5, která kromě klasického sušení vzduchem, využívá také infračervené záření. Jestliže si nejste výběrem jistí a chcete vědět, jaká sušička se hodí přímo pro vaše potřeby, kontaktujte nás. Velice rádi a ochotně vám zodpovíme vaše otázky a pomůžeme s výběrem tak, abyste byli maximálně spokojeni. Navíc je sušička ideálním dárkem pro celou rodinu.

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru