Z čeho a jak je vyrobena nepřilnavá vrstva Neverstick nádobí značek Eaziglide a Scoville?
Znáte CocaColu? Světově proslulé obalované kuře KFC? Mimořádné úspěšný bylinný likér Becherovka?
Co mají tyto produkty a značky společné? Tak jako mnoho dalších - ke kterým patří i značky nádobí od společnosti Imperial GB, Eaziglide a Scoville - mají tajný recept složení a výrobního postupu.
Ti méně opatrní je chrání patentem, ti prozíravější jen v hlavách svých zakladatelů, majitelů či nástupců. V některých firmách dokonce platí pravidla, že "ti jediní dva lidé", kteří tajemnou recepturu znají, spolu ani nesmí cestovat, aby v případě nehody tajemství nezmizelo ze světa.
Ostatní hráči a konkurence to zkouší, vyzvídají či rovnou "špionují", napodobují, testují, ale žel... většinou bez úspěchu. Kopie zdaleka nedosahují kvality originálu a vlastností, kterými pravá receptura a výrobní postupy disponují.
Vadí to komukoli ze zákazníků, aby si užíval všech výhod a benefitů originálního produktu? Ani v nejmenším. Pokud výrobce (stejně jako je tomu v případě nepřilnavé vrstvy Neverstick) prokáže nezávislými testy nezávadnost výrobku, podloží deklarované vlastnosti výsledky a splní přísné normy pro uvedení produktů na dané trhy, není důvod vědět více.
Je logické, že úspěch přitahuje a že "rodinné stříbro", kterým je v případě značek Eaziglide a Scoville složení a aplikace nepřilnavé vrstvy Neverstick na nejpopulárnější nádobí Velké Británie, zůstává zahaleno tajemstvím, které v tomto případě znají jen otec a dva synové.
Všechno pochopitelně tajné není. Nepřilnavý povrch je vyroben převážně na bázi bezpečného Teflonu (PTFE), který NEOBSAHUJE dříve ve výrobě používanou sloučeninu PFOA, která se již před lety přestala kvůli potenciálním rizikům vyrábět.
Výjimečnost odolnosti nepřilnavých povrchů Neverstick nádobí značek Imperial - Eaziglide, Scoville a dalších - spočívá především ve speciální technologii nanášení nepřilnavého povrchu, který se stává v podstatě "součástí" podkladového hliníku a zajišťuje tak mimořádné vlastnosti nádobí, jehož nepřilnavá vrstva se neolupuje, nepraská a při správném použití ani jinak nedegraduje. (Je Teflon v nepřilnavé vrstvě bezpečný? Více zde.)
Je-li pro vás nepřijatelné, že neznáte chemické vzorce a technologii výroby tohoto jedinečného nádobí, pak se musíte spokojit s konkurenčními produkty, které sice své složení často deklarují, ale vrstva praská, olupuje se, potraviny se připalují a nádobí se po pár prvních použitích stává noční můrou...
Pokud ale důvěřujete autoritám nezávislých laboratoří, oficiálním stanoviskům zdravotních ústavů a podobných certifikačních institucí, pak je vaše volba nádobí jasná a za nás vám při vaření a pečení v nádobí Eaziglide a Scoville přejeme, abyste si tajemství jejich úspěchu a nedostižné nepřilnavosti a odolnosti patřičně vychutnali a užili.