Velikonoční dort z ořechů a malin
Lahodný dort s bezlepkovým bezé z ořechů. Vyberte si své oblíbené ořechy nebo semínka a upečte si s námi tento skvělý dort.
Potřebné suroviny na ořechovo-malinový dort
Na korpus budete potřebovat:
- 50 g lískových ořechů
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g pekanových ořechů
- 50 g sladkých mandlí
- 6 vaječných bílků
- 1 g jablečného octa
- 200 g cukru
- 100g hořké čokolády
- máslo pro zahřátí na pánvi
Na malinovou pěnu budete potřebovat:
- 250 g mražených malin
- 100 g želírovacího cukru
- 1⁄2 lžičky vanilkového cukru
- 300 ml smetany
Na citronový krém budete potřebovat:
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 100 ml smetany
- 75 ml citronové šťávy
- 100 g másla
Na polevu budete potřebovat:
- 200 ml smetany
- 1 polévkovou lžíci malinového pyré Bonbóny, ovoce, maliny, borůvky..
Dortový korpus - postup
1. Troubu předehřejte na 100°C (horký vzduch).
2. Na pečící papír nakreslete tři kruhy o průměru asi 20 cm a namažte je máslem.
3. Vložte mixovací nádobu na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum.
4. Přidejte ořechy a rozmixujte do hladka.
5. Sestavte plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami a umístěte na motorovou základnu.
6. Z vaječných bílků vyšlehejte sníh. Přidejte ocet a trochu cukru, šlehejte dokud směs nebude bílá.
7. Pomalu přidávejte další cukr, dokud nebudete mít lesklou hmotu.
8. Přidejte ořechy a šlehejte vysokou rychlostí, dokud se vše nesmíchá.
9. Bezé rovnoměrně rozprostřete do připravených kruhů. Pečte 1 ½ hodiny bez otevření trouby. Pak otevřete troubu a zkontrolujte, zda je bezé upečené, pokud ne, ještě ho chvíli ponechejte v troubě. Vypněte žár a nechte bezé korpus vychladnout spolu s troubou.
10. Vystydlé bezé opatrně sejměte z pečícího papíru.
11. Roztavte čokoládu a potřete jednu stranu všech bezé korpusů, následně vložte do lednice.
12. Pro zajištění stability použijte kulatou formu, do které vložíte vždy jeden korpus. Hrany obalte pečícím papírem.
Malinová pěna
1. Vložte mixovací nádobu na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum.
2. Přidejte maliny a rozmixujte je, následně směs přefiltrujte přes sítko.
3. Jednu polévkovou lžíci malinového pyré uchovejte na vrchní polevu.
4. Vložte malinovou směs a vanilkový cukr do hrnce a smíchejte s želírovacím cukrem. Za stálého míchání povařte, poté stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
5. Sestavte plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami a umístěte na motorovou základnu.
6. Ušlehejte smetanu a přidejte studené pyré.
7. Malinovou pěnu natřete na první korpus, vložte do lednice a nechte několik hodin odležet.
Citronový krém
1. Všechny ingredienci kromě másla smíchejte na pánvi
2. Zahřívejte dokud krém nezhoustne, nemusí vařit.
3. Položte pánev stranou a přidejte máslo. Nechte vychladnout.
4. Na malinovou pěnu položte další korpus a z vrchu jej potřete citronovým krémem.
Nechte v lednici několik hodin.
Poleva
1. Sestavte plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami a umístěte na motorovou základnu.
2. Ušlehejte smetanu a malinové pyré a šlehejte dokud směs neztuhne.
3. Hotový krém rovnoměrně rozetřete na dort.
4. Ozdobte ovocem, bonbóny nebo čím máte rádi.