Valentýnské menu: originální a jednoduché
Svátek svatého Valentýna se blíží, a tak jsme pro vás připravili tři velice jednoduché recepty, které zvládne opravdu každý. Zároveň jsme dbali na to, abychom použili co nejvíce sezónních a domácích surovin. Nejenže si skvěle pochutnáte, ale také uděláte něco pro své zdraví.
Jak vznikl svátek svatého Valentýna?
Svátek svatého Valentýna patří mezi tradiční anglosaské svátky. Traduje se, že vznikl na počest římského kněze sv. Valentina, který i přes přísný zákaz oddával zamilované. Někdo může namítnout, že svátek zamilovaných je u nás přece 1. máje. Proč ale neslavit oba? Anebo si kdykoliv během roku připomenout, že nám na sobě záleží a máme se rádi. Pro vyznání lásky nemusíme utrácet hory peněz za dárky. Stačí hezká gesta a večeře ve dvou, kdy bude veškerý čas patřit jen nám.
Všechny recepty si nejlépe vychutnáte s kvalitně dekantovaným červeným vínem z dekantéru iFavine. Nejenže se příjemně uvolníte, ale také si připravíte dokonale romantický zážitek. Dekantace v přístroji iSommelier dokáže až neuvěřitelně rozvinout potenciál každého vína na maximum a povznést jeho konzumaci na nevídaný zážitek. A kdy jindy si dopřát to nejlepší, než ve svátek zamilovaných?
Polévka z červené řepy se zázvorem
Co budeme potřebovat?
- 1 velkou žlutou cibuli (nakrájenou na kostičky)
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 polévkovou lžíci jemně nasekaného zázvoru
- 3 velké červené řepy, loupané a nakrájené na kostky
- 5 šálků zeleninového vývaru (v odděleném hrnci)
- 1 lžíci kokosového mléka s nízkým obsahem tuku
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- Čerstvou petrželku
- Čerstvé krutony z pečiva
Postup:
Polévku budeme připravovat ve velkém hrnci Eaziglide. Vzhledem k tomu, že je jeho vnitřní povrch dokonale nepřilnavý, nebudeme potřebovat olej. Do hrnce vložíme nakrájenou cibulku a na mírném ohni ji restujeme po dobu zhruba 5 minut. Následně přidáme česnek a zázvor a za stálého míchání restujeme dalších 5 minut. Přidáme řepu a průběžně podléváme zeleninovým vývarem. Dusíme pod pokličkou přibližně 20 minut, dokud není řepa měkká. Před koncem varu zalijeme polévku kokosovým mlékem a vše rozmixujeme na jemný krém. Ozdobíme čerstvou petrželkou a krutony nebo na sucho opraženými semínky, které jsme si připravili zvlášť v menší pánvi Eaziglide.
Doporučené produkty
Plněné těstoviny cannelloni se špenátem, houbami a rajčatovým přelivem
Co budeme potřebovat?
- 1 cibuli, najemno nakrájenou
- 500 g hub, nakrájených na kostičky
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 2 lžičky čerstvého tymiánu
- 1 větší hrst čerstvého špenátu, hrubě nakrájený
- 400 g čerstvého sýru typu ricotta
- 4 plátky čerstvých těstovin lasagne
- 700 ml rajčatové omáčky (sušená rajčata, čerstvá rajčata, česnek, čerstvá bazalka)
Postup:
Rajčatová omáčka
Rajčatovou omáčku si připravíme jako první, abychom ji měli dopředu nachystanou. Na pánev Eaziglide dáme nakrájená sušená rajčata v oleji (asi 3 kousky) a nakrájený česnek (asi 2 stroužky). Olej není potřeba, plně postačí ten ze sušených rajčat. Chvilinku restujeme na mírném ohni (dejte si pozor, aby česnek nezezlátl příliš, protože by zhořkl). Následně přidáme nakrájená čerstvá rajčata a pokračujeme v restování. My jsme použili rajčátka z naší minizahrádky Tregren, protože díky tomu, že jsou opravdu čerstvá, mají bohatou chuť a spoustu šťávy. Po několika minutách přikryjeme poklopem a necháme dusit za občasného míchání, dokud nevznikne konzistence omáčky. Úplně naposledy přidáme čerstvou bazalku a necháme odpočinout (již bez varu).
Cannelloni
Na větší pánev Eaziglide dáme cibuli a necháme ji lehce zpěnit. Přidáme česnek, houby a čerstvý tymián. Restujeme několik minut, dokud nejsou houby krásně orestované. Nakonec přidáme čerstvý špenát a ještě několik minut restujeme (dokud špenát neztratí objem).
Hotovou směs smícháme s čerstvým sýrem typu ricotta. My jsme si jej připravili ve fermentoru Kuvings dle přiloženého návodu. K výrobě potřebujete jen kvalitní nepasterizované mléko (anebo pasterizované jen při nízkých teplotách) a syřidlo, které bylo dodáno společně s fermentorem.
Přidáme koření dle chuti (sůl, pepř, špetka muškátového oříšku) a začneme plnit těstoviny.
Pokud budete mít přímo cannelloni, je třeba je předem lehce předvařit (jen několik sekund do změknutí). Plátky lasagní plníme tak, abychom je mohli následně zavřít. Hotové cannelloni vkládáme do čtvercového hrnce Eaziglide (zavřenou stranou dolů). Díky tomu, že je nádobí Eaziglide nepřilnavé, není třeba povrch vymazávat. Vyskládané cannelloni polejeme rajčatovou omáčkou, případně můžeme ještě přidat nastrouhaný tvrdý sýr, a pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu cca 20 minut.
Tip: Čerstvé bylinky chutnají nejlépe pokud jsou čerstvě utržené. Podívejte se na to, jak je pěstovat z pohodlí domova bez námahy. V minizahrádkách Tregren je to opravdu jednoduché. Vypěstujte si doma nejen bylinky, ale také čerstvý špenát a jinou listovou zeleninu, keříkovou zeleninu (rajčata, papriky), jahody anebo třeba krásně kvetoucí květiny.
Čokoládová pěna s polevou ze slaného karamelu
Co budeme potřebovat?
Karamel
- ¾ šálku kvalitního třtinového cukru
- 1 šálek kokosové smetany (v plechovce je to ta tuhá část)
- ¼ lžičky mořské soli
Čokoládová pěna
- aquafabu z jedné plechovky cizrny
- 100 g kvalitní čokolády
- 1 lžíci kvalitního třtinového cukru
Postup:
Nejprve si připravíme čokoládu. Čokoládu zcela rozpustíme ve vodní lázni a necháme stranou.
Vodu z jedné plechovky cizrny šleháme dokud nedocílíme konzistence pevného sněhu (stejně jako sníh z bílku). Správnou konzistenci zjistíte tak, že když mísu obrátíte, sníh zůstane v míse. Jakmile je sníh pevný, jemně do něho vmícháváme třtinový cukr a ještě chvilku šleháme.
Jakmile jsme si jistí, že je sníh opravdu hotový, můžeme začít přimíchávat čokoládu. Čokoládu přimícháváme jemně, tak aby sníh nespadl. Čokoládovou pěnu vložíme do skleniček a necháme v chladu.
Na pánev Eaziglide nasypeme třtinový cukr a na mírném ohni jej mícháme na pánvi. Po chvíli přidáme kokosovou smetanu a špetku soli a pokračujeme v míchání. Jakmile má karamel hustou konzistenci, stáhneme jej z ohně. V tomto momentu můžeme přidat další sůl (¾ lžičky), pokud si přejeme slaný karamel.
Proč jsme u všech receptů použili nádobí Eaziglide?
Nádobí Eaziglide vyniká díky svým jedinečným vlastnostem, které umožňují zdravé a dokonalé vaření. Povrch pánví a hrnců Eaziglide je potažen speciální vrstvou obsahující krystalky pravých diamantů. Díky tomu je nádobí Eaziglide dokonale nepřilnavé, vysoce odolné a mimořádně efektivně a rovnoměrně vede teplo. Všechny tyto úžasné vlastnosti nám umožňují zpracovávat potraviny maximálně zdravě, bez zbytečného přepalování oleje.
Navíc díky dokonalé vodivosti a ideálnímu rozprostření tepla nemusíme čekat dlouhé minuty, až bude pánev připravená a zároveň je vše opečeno rovnoměrně, protože pánev nemá studená místa. Nádobí Eaziglide je vyráběno ve Švýcarsku, s maximálním ohledem na životní prostředí a z dlouhotrvajících recyklovatelných materiálů.