Úprava ovoce a zeleniny před odšťavňováním
Pořídili jste si odšťavňovač a chcete se pustit do přípravy lahodných ovocných a zeleninových šťáv? Nezapomeňte dodržovat pár základních pravidel, díky kterým bude odšťavňování naprostou hračkou a připravené šťávy dokonalou pochoutkou.
Před každým odšťavňováním je nejdůležitější ovoce, zeleninu i bylinky pořádně umýt a odstranit případnou nať. Dále odstraňte části, které jsou jakkoli otlučené. Ovoce nebo zeleninu, která je částečně nahnilá, k odšťavňování nepoužívejte.
- V závislosti na typu odšťavňovače musíte jablka a hrušky zbavit jádřinců, případně je přepůlit, aby se vešly do plnícího otvoru.
- Broskve, švestky a další peckovité ovoce je vždy nutné vypeckovat. Nezapomeňte, že toto měkké ovoce se často lepí, a proto je dobré je kombinovat s tvrdšími druhy ovoce nebo zeleniny (mrkev, jablka).
- Přestože by si s kůrou některé odšťavňovače poradily, ideální je pomeranče, mandarinky, citróny i grapefruity oloupat - odstraníte nejen chemicky ošetřenou kůru, ale i části, které někdy ve šťávě vytváří nahořklou chuť.