Sušičky na bylinky, rychlé sušení bylin v sušičce
Sušení bylinek je ideální pro jejich uskladnění na zimu případně pro pozdější využití. Sušené bylinky si zachovají živiny a další účinné látky, optimální teplota pro zachování enzymů je v rozmezí 45°C – 48°C. Sušení bylinek je nejlepší způsob jejich uskladnění.
Na co si dát při sušení bylinek pozor?
- bylinky musí být vysušené důkladně, vlhkost = vznik plísní
- někdy není vhodné kombinovat různé aromatické druhy
- usušené bylinky je třeba vhodně uskladnit - ideálně suché a temné prostředí
Jaká je doba sušení bylinek v sušičce potravin?
Orientačně 3-6 hodin, podle výkonu sušičky. Pozor na umytí bylinek před sušením. V takovém případě se může doba sušení protáhnout až na několikanásobek původní předpokládané doby.
Že jsou bylinky správně vysušeny poznáte podle toho, že je při zmáčknutí rozdrtíte na prášek. Takto vysušené bylinky se dají uskladnit na dlouho dobu.
Různé sušičky potravin = různý výsledek
Na trhu je velké množství sušiček, které fungují různě kvalitně. Na precizní usušení je potřeba umět se sušičkou dobře pracovat, jinak se vám může stát, že zbytková vlhkost způsobí plísně. Bylinky se suší podle typu a výkonu sušičky.
Infra sušení s čidlem vlhkosti - záruka dokonale vysušených bylinek bez starostí
Nejlepší sušička na trhu je infrasušička Yden, které jako jediná suší pomocí infra technologie. Sušení je tak výrazně rychlejší a díky čidlu vlhkosti jen nastavíte na automat a nemusíte se o nic starat.
Sušička Yden sama pozná, kdy je sušení u konce. Infra sušení, na rozdíl od sušení horkým vzduchem, má tu výhodu, že suší potravinu v celém objemu = nedochází k vytvoření povrchové tvrdé slupky, přes kterou se zbytková vlhkost uvnitř potraviny špatně dosušuje.
Bylinný prach - ideální využití bylinek v kuchyni
Bylinný prach je ideální pro přípravu jídel, dochucení polévek, koření a má i další využití. Usušené bylinky stačí rozmixovat v mixéru.