Sušení švestek v sušičce ovoce a potravin
Položme si otázku ‒ proč sušit ovoce? Sušené plody ovoce mají široké využití. Svačiny, zobání k televizi, přisypání do oblíbeného müsli nebo jogurtu, do čaje. Sušení je nejšetrnějším způsobem konzervace. Oproti zavařování nebo zamrazování zůstávají vitamíny, minerály a další živiny ve značné míře zachovány. Sušením se zabrání množení bakterií či kvasinek. Získáte výraznější chuť i aroma a ovoce je sladší. Má zvýšený podíl vlákniny a ve vhodné nádobě vydrží roky. Také se sušením snižuje objem, je to výborný doplněk stravy při cestování.
Jak švestky šetrně usušit?
Proces začíná důkladným omytím a vypeckováním švestek, které se následně nakrájí na poloviny nebo čtvrtiny. Vhodné sušičky potravin zajistí pomalé a rovnoměrné sušení, které minimalizuje ztrátu vitamínů a minerálů. Sušené švestky tak budou nejen chutné, ale i plné cenných živin, které jsou ideální pro zdravé mlsání nebo přísadu do různých pokrmů.
Tip na vhodné sušičky potravin
Sušičky Yden zajistí sušení potravin pouze čistým přefiltrovaným vzduchem zbaveným všech choroplodných zárodků. Je vhodná i pro tzv. raw sušení, kdy optimální teplota pro zachování enzymů je v rozmezí 45°C - 48°C.
Horizontální proudění vzduchu využívají sušičky Excalibur a postarají se tak o rychlé a rovnoměrné vysušení bez toho, abyste museli pracně přeskládávat jednotlivé tácy. Optimální teplotu vzduchu kontroluje integrovaný termostat.
Náš tip: Máte chuť na koláč? Vysušené švestky vložte na několik hodin do vody a potom je zpracujte jako čerstvé.