Sušení hub v sušičce, sušené houby
Sušení hub v sušičce je efektivní způsob, jak uchovat houby na delší dobu. Sušené houby si zachovávají svou intenzivní chuť a aroma, což je ideální pro použití v různých pokrmech nějen během zimy.
Při sušení je důležité houby nakrájet na tenké plátky a sušit je při nízké teplotě, aby si uchovaly své výživné látky. Sušené houby je následně možné skladovat ve vzduchotěsných nádobách na suchém a tmavém místě.
Které houby jsou vhodné pro sušení?
- bedly
- žampiony
- křemenáče
- ryzce
- kotrče
Kde houby nejlépe sušit?
Sušička potravin Yden je unikátní sušička, která využívá k sušení infračervené záření a zajistí dokonalé usušení potravin díky čidlu vlhkosti. Kontrola zbytkové vlhkosti je důležitá především pro sušení hub, které z 90% tvoří voda.
Jak houby sušit?
Houby očistěte a nakrájejte na plátky o síle cca 0,5 cm. Rozložte je na tác sušičky. Sušte při teplotě cca 40 - 50 stupňů. Zpočátku můžete sušit i na nižší teplotu a pozdějit teplotu zvýšit. Doba sušení se pohybuje od 5 do 8 hodin podle druhu sušičky.
Dobře usušené houby lze z táců snadno odstranit a houby se snadno lámou.
Doporučujeme skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladu a temnu.