Sušené maso ze sušičky Yden

Sušička potravin značky Yden, která se v průběhu let dostala díky svým kvalitním výrobkům na špičku světového trhu kuchyňských spotřebičů, je skvělým nástrojem pro konzervaci různých druhů potravin, a to nejen ovoce a zeleniny, ale také hub a masa. Sušení ovoce, jako jsou jablka, hrušky, banány, jahody či meruňky, prodlužuje jejich trvanlivost, ale také zvýrazňuje jejich sladkou chuť. Ze zeleniny lze v sušičce připravit sušené papriky, rajčata, mrkev, cibuli nebo česnek, které jsou skvělým doplňkem do polévek a omáček. Houby, jako jsou hřiby, lišky nebo žampiony, se sušením stávají koncentrovanějšími a jsou ideální pro zimní měsíce, kdy čerstvé nejsou k dispozici. Kromě toho je možné v sušičce připravit i sušené maso, známé jako jerky, které je oblíbeným snackem pro svou výživnost a dlouhou trvanlivost.

Jerky se jistě stanou vaší oblíbenou svačinou na výletech, nebo je využijete jako zpestření při posezení s přáteli. I když jste sušené maso ještě nikdy nepřipravovali, nemusíte se ničeho bát, postup sušení není složitý a zvládne jej i kuchařský začátečník.

Sušení masa v sušičce potravin

Jak vybrat a připravit maso na sušení?

Nejprve musíte zvolit správný druh masa – my doporučujeme maso hovězí, které je pro sušení ideální, zkusit však můžete i jiné druhy (např. kuřecí, krůtí či vepřové maso atd.), záleží, co preferujete. 

Z hovězího je nejlepší vybrat hovězí zadní, příp. plec nebo falešnou svíčkovou. Maso by v každém případě mělo být co nejlibovější, tučné maso po sušení brzy žlukne.

Maso důkladně očistíme a kvůli lepšímu krájení je můžeme dát na hodinku do mrazáku. Pokud naopak máte maso již mražené, krájejte jej ještě před úplným rozmrznutím - nebude se tolik kroutit. Je potřeba použít velmi ostrý nůž a maso krájet na velmi tenké plátky, cca 2-5 mm, aby sušení probíhalo rovnoměrně.

Poté hotové plátky osolíme a okořeníme dle chuti například grilovacím kořením, česnekem, sojovou omáčkou nebo třeba worcestrovkou. Použít můžeme také trošku chilli, kayenského pepře, medu, cibule, sladkou uzenou papriku či od každého něco - fantazii se meze nekladou. Takto připravené maso necháme ideálně přes noc v lednici odležet.

Při nakládání masa není příliš vhodné používat olej, protože značně prodlužuje dobu sušení.

Pozn.: V případě, že používáte chilli či kayenský pepř, je potřeba dávat pozor na množství, obojí je velmi ostré a když to s nimi přeženete, může být výsledek "velmi ohnivý". Pokud používáte již hotové směsi koření či omáčky, vyvarujte se nadměrného solení masa - dosolit si jej můžete vždycky.

Doporučené produkty

Vlastní sušení, skladování a využití sušeného masa - jerky

Nyní se už můžeme pustit do samotného sušení. Pokud máme doma infra sušičku značky Yden, naše práce bude ulehčena tím, že si všechny důležité úkony – jako je teplota či čas - nastaví přístroj sám. Pokud máte sušičku jiné značky, obvyklá doba sušení je cca 7 hodin. Nejdříve je dobré zapnout sušičku cca na 70 stupňů po dobu 20 minut, díky čemuž se v mase zničí případné bakterie a další škodlivé látky, potom snížíme teplotu na 50 stupňů a dosušíme. Dobře usušené maso poznáme tak, že když na něj ze dvou stran zatlačíme, tak se nám v polovině rozlomí.

Takto zpracované maso patří mezi nejstarší způsoby konzervace. Skladujeme jej v uzavřené nádobě na suchém, tmavém místě při pokojové teplotě. Takto uskladněné nám zůstane chutné a poživatelné několik týdnů až měsíců.

Sušeným masem určitě ohromíte své hosty, pochutnáte si na něm třeba u televize a můžete jej také využít jako energetickou bombu např. pro řidiče či v jiných náročných profesích. Sušené maso je velmi chutné a výživné - jeho 25 g odpovídá svými nutričními hodnotami cca 60 g čerstvého masa.

Sušené maso ze sušičky Yden
Kategorie blogu
Nahoru