Sušená rajčata

Sušená rajčata jsou delikatesa, která získává na popularitě díky své intenzivní chuti a všestrannému využití v kuchyni. Tato pochoutka se vyrábí ze zralých rajčat, která se pomalu suší na slunci nebo v sušičce, aby se odstranila většina vody, koncentrovala se chuť, ale zachovaly se všechny cenné látky. Výsledkem je sladko-kyselý produkt s bohatým aroma, který je mnohem intenzivnější než čerstvá rajčata.

Kromě výrazné chuti jsou sušená rajčata také zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů, především lykopenu, což je silný antioxidant, který má pozitivní vliv na zdraví srdce a snižuje riziko některých onemocnění. Díky jejich vysokému obsahu živin a nízkému obsahu vody jsou sušená rajčata také energeticky bohatší než jejich čerstvé protějšky, což je činí výživným a chutným doplňkem k jakémukoli jídlu.

Sušená rajčata se často konzervují v olivovém oleji s přídavkem bylinek, jako je oregano, bazalka nebo česnek, což ještě více umocňuje jejich chuť.

Jak si připravit sušená rajčata doma

Jak si sušená rajčata připravit doma?

Budeme potřebovat:

  • zralá rajčata - množství dle vašich potřeb
  • olivový olej
  • česnek
  • sůl
  • bazalku
  • piniová semínka (lze vynechat)

Postup:

Rajčata omyjeme a podle velikosti nakrájíme na půlky či čtvrtky. Potřeme olivovým olejem do které si přidáme česněk, sůl a bazalku. Se solí opatrne, na rajčatech vyschne - nevypaří se! Raději přisolíme hotový produkt.

Rajčata sušíme v sušičce Yden při teplotě cca 60 stupňů 5 hodin, poté teplotu snížíme na 45-50 a dosušíme dalších 10-15 hodin podle velikosti kousků. Pozor rajčata nepřesušit! Jsou lepší trochu vláčná. Usušená rajčata skladujeme v suchu a chladu nebo je možné naložit do olivového oleje s piniovými semínky a čerstvou bazalkou.

Infračervená sušička Yden pro sušení rajčat

V kulinářství se sušená rajčata používají k obohacení chuti mnoha jídel. Jsou vynikajícím doplňkem k salátům, těstovinám či pizzám. Mohou být také přidány do pečiva, například do chleba nebo muffinů, kde přidávají příjemný sladko-kyselý akcent.

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru