Slunce v kuchyni

Sušení patří k nejstarším, nejdostupnějším, nejspolehlivějším a nejšetrnějším metodám uchování potravin. Sušení potravin v sušičce má několik výhod oproti sušení venku na vzduchu. Především sušička zajišťuje kontrolované a rovnoměrné podmínky, což zaručuje rychlejší a efektivnější odstranění vlhkosti bez rizika kazení. Na rozdíl od sušení venku, kde jsou potraviny vystaveny proměnlivým teplotám, vlhkosti a možnému kontaktu s prachem, hmyzem či mikroorganismy, sušička nabízí hygieničtější prostředí. Kromě toho sušička umožňuje sušení po celý rok, bez ohledu na počasí, zatímco venkovní sušení je omezeno na období s příznivými klimatickými podmínkami.

Teplo, proudění vzduchu a čas

Odvěké technologie se dnes vyvinuly ve prospěch snadného, rychlého a pohodlného zpracování, které zvládne kdokoliv. Například sušička potravin Yden CI IR D5 dotáhla proces automatizace sušení tak daleko, že kromě vložení surovin na pět prostorných sít uvnitř sušičky nemusí uživatel o sušení vědět prakticky vůbec nic. Tato revoluční sušička disponuje plně automatickým programem, který na základě kontinuálního snímání zbytkové vlhkosti sušených surovin prostřednictvím vlhkostního čidla automaticky nastavuje vhodnou teplotu  i čas sušení.

Revoluční sušička potravin Yden

Sušení pomocí infravlnění

Klíčovou vlastností sušičky je však využití nejefektivnější metody sušení prostřednictvím infračerveného záření. Přirozené infravlny odvádí skvělou práci v rámci řízeného procesu dehydratace v domácím prostředí. 

Proudění vzduchu  a odvod vlhkosti zajišťuje tichý ventilátor. Na sušené potraviny nepadá prach (sušička má filtr), nekontaminuje je sedavý hmyz a nedegraduje intenzivní ultrafialové záření.

Takové sušení dosahuje v porovnání s obyčejným horkovzdušným sušením výrazně vyšší kvality finálních produktů. Díky skutečnosti, že infravlny pronikají hluboko do potravin, dochází k odstranění vlhkosti „zevnitř ven“. Proces je rychlejší, a v surovinách se proto nerozběhnou žádné degradační procesy, které při dlouhodobém sušení vzduchem negativně ovlivňují výsledný produkt. Laboratorní měření potvrdila, že potraviny vysušené infračerveným zářením si uchovávají významně vyšší množství nutrientů a výrazných senzorických vlastností, jako  jsou  chuť,  vůně i barva. Sušičku lze použít také v klasickém teplovzdušném režimu pro bylinky, listy, květy a jiné jemné suroviny.

Infrasušení  přináší také ekonomické výhody v podobě úspory energie.

Jak v průběhu sušení, tak při následném skladování bez nutnosti energeticky náročného kontinuální mražení či chlazení. Výhodou sušení potravin je také úspora místa, nízká hmotnost, a tím snadná mobilita, koncentrovanost a možnost okamžitého použití jak v přípravě pokrmů, tak na cestách.

Infrasušička CI IR D5 je novodobým centrem kuchyně v podobě plně automatického pomocníka pro geniálně snadné zpracování vlastní úrody či výhodných sezonních nákupů ovoce a zeleniny od farmářů, vlastního sběru hub, bylin či přípravu sušeného masa. Sušit lze skutečně téměř cokoli. Od sladkých křížal přes slané krekry, polévkové koření či jiné suroviny na vaření až po jakékoliv mixy surovin, které lze v podobě litých plátů či „kůží“ dlouhodobě uskladnit a využívat kdykoli v průběhu roku.

Představení infra sušičky Yden CI IR D5:

CQO4FNVCJ9w

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru