Rybízová a ostružinová šťáva z nízkootáčkového odšťavňovače
Velké množství lidí si doma na zahrádce pěstuje vlastní rybíz, nejčastěji jde o bílý, červený nebo černý. Všechny tyto druhy obsahují 80 % vody, ale liší se v poměru uhlovodíkových kyselin, které mají vliv na sekreci různých žláz.
Černý rybíz je na tom nejlépe – obsahuje 19 % těchto kyselin, bílý pak 13 % a červený 11 %. Ostružiny obsahují flavonoidy, spoustu vitaminu C a působí výraznými antioxidačními účinky, což znamená, že zachycují a „neutralizují“ působení volných radikálů, jimž jsme vystaveni pokaždé, když vyjdeme ven na slunce (jedná se o jeden z efektů působení UV záření, které je součástí elektromagnetického spektra vysílaného sluncem).
Použitím nízkootáčkového odšťavňovače si můžete všechny tyto látky dopřát, aniž byste si museli kupovat drahé nápoje, které navíc obsahují spousty konzervantů a cukru. Cukr vadí hlavně proto, že prakticky ruší účinnost všech prospěšných látek. Pomalé otáčky zajistí důkladné zpracování celé dužiny beze zbytků. Samotný přístroj je velmi snadno ovladatelný a moderní mechanismy zaručují bezpečné použití.
Kromě základního vybavení máte k dispozici ještě také kompletní náhradní odšťavňovací komoru, takže během odšťavňování nemusíte použitou hned mýt, můžete ji jednoduše vyměnit a očistit později. Odšťavňovat můžete tak bez přerušení i 24 hodin (což nejvíce ocení provozovatelé barů, restaurací či freshpointů).