Rostlinné sýry a jogurty ve fermentoru Kuvings

Pro všechny příznivce živé stravy máme dobrou zprávu. Ve fermentoru Kuvings si můžete ručně nastavit teplotu od 20°C a můžete si připravit lahodné pokrmy podle vašich preferencí. Můžete tedy vyrábět fermentované potraviny i při teplotě 42°C. 

Součástí přístroje je samozřejmě rozsáhlá kuchařka, ale nejsou zde informace uzpůsobeny požadavkům raw kuchyně. Proto všem vitariánům doporučujeme všechny recepty upravit dle svých nároků. To znamená, že cukr nahradíte medem a teplotu pomocí ovládacích tlačítek snížíte na vámi požadovanou teplotu 42°C. Nezapomeňte však, že při snížení teploty, budete muset prodloužit čas fermentace cca o 7-10 hodin.

Sýry a jogurty z fermentoru Kuvings

Veganské sýry

Veganské sýry nelze ve fermentoru Kuvings vyrobit. Doporučujeme takové sýry vyrábět v mixéru. Stačí jen mixovat ořechy např. kešu ořechy s dalšími ingrediencemi. Na internetu takových receptů najdete spoustu. Níže uvádíme několik receptů.

Krémový sýr s bylinkami

Ingredience:
1 a 1/4 šálku kešu oříšků (namočených na 5 hodin ve vodě)
1 lžíce nasekaného kopru
3 lžíce citronové šťávy
1 lžíce jablečného octa
1/4 lžičky mořské soli

Postup:
1) Měkké kešu oříšky a ostatní ingredience rozmixujte v mixéru Vitamix do hladké pasty, případně přidejte lžíci vody, pokud si nejste jistí konzistencí.
2) Struktura sýru by se měla podobat klasickému tvarohu.
3) Skladujte v chladu nejlépe ve skleněné nádobě. Spotřebujte do 3 týdnů.

Čedar s mandlovým kabátem

Ingredience:
1,5 šálku kešu oříšků (namočených na 5 hodin ve vodě)
3 lžíce plátků mandlí
2 lžíce pokrájených sušených rajčat
1/4 šálku lahůdkového droždí
1 polévková lžíce suchého sherry (nemusí být)
1 lžíce miso pasty
1 lžíce jablečného octa
1 lžička mořské soli
1 lžička sušené cibule
1/2 lžičky plnotučné (dijonské) hořčice
1/2 lžičky uzené papriky
1/4 lžičky kurkumy
špetka kajenského pepře
1/2 šálku kokosového oleje

Postup:
1) Kešu oříšky a rajčata rozmixujte do hladké pasty a následně přidejte všechny ostatní ingredience kromě kokosového oleje a zamíchejte.
2) Přidejte kokosový olej a znovu promíchejte a následně rozmixujte (bude to trvat cca 10 minut).
3) Sýr přendejte do nádoby, zakryjte a nechte v chladu po dobu 4 – 6 hodin.
4) Poté vyjměte z lednice a rukama vytvarujte do kuličky, kterou obalte v mandlích.

Doporučené produkty

Veganské jogurty

Zkoušeli jsme několik receptů na veganské jogurty. V prvním receptu je však v jednom kroku úprava varem. Tento krok lze sice upravit, ale jak se v receptu uvádí, bude jogurt příliš řídký. Stejně jako i jiné recepty veganských jogurtů, používá se vždy rostlinné mléko s přidáním 3 lžic hotového veganského jogurtu, vše se vloží do fermentoru a spustí se program řecký jogurt, opět však zdůrazňujeme, že výsledný jogurt je velmi řídký.

Veganský jogurt

Ingredience:
1 litr sójového mléka AlproSoya (nebo M&S či jiného rostlinného mléka) - my jsme zkoušeli z vanilkového sójového mléka AlproSoya
1/2 hrnku (cca 60gr) natural kešu oříšků
1 plechovka kokosového mléka Albert Quality, 24 hodin před použitím uskladněná v lednici
3 lžíce bílého sójového jogurtu Provamel či jiného jogurtu s jogurtovou kulturou (starter)

Domácí jogurt z rostlinného mléka

Postup:
1) Kokosové mléko vyndejte z lednice, na spodní straně udělejte nožem dva otvory a vylijte vodu (pokud by tekla hustší bílá tekutina, vraťte mléko do lednice, ještě není ztuhlé). Otevřete konzervu a ztuhlou kokosovou smetanu (celou či polovinu, viz úvod) přendejte do mixéru. Přidejte kešu oříšky a trochu mléka a rozmixujte dohladka. Směs musí být opravdu hladká, jinak by v jogurtu byly hrudky. 
2) Směs společně se zbytkem mléka přendejte do hrnce a na mírném plameni přiveďte k bodu varu. Nechte velmi slabě vařit a často míchejte, aby se mléko nepřipálilo. Nechte zredukovat asi na 4/5 původního obsahu (20 - 40 minut). Čím hustší směs bude, tím hustší bude jogurt. Jogurt bez svaření je dobrý, ale bohužel příliš řídký. 
3) Stáhněte z ohně a nechte mléko chladnout, dokud nedosáhne teploty 43°C. Pokud přidáte jogurt do příliš teplé směsi, zabijete bakterie. Pokud bude směs naopak příliš studená, bakterie se nevyvinou a jogurt nebude kysat. Když je tedy teplota kolem 40°C, přidejte tři vrchovaté lžíce hotového jogurtu a dobře prošlehejte metličkou. Přelijte do nádoby z fermentoru Kuvings a zapnete program řecký jogurt.
4) Po osmi hodinách je jogurt klasicky kyselý (kysaný), potom dejte jogurt vychladit do lednice. Jogurt během chladnutí ještě trochu zhoustne.

Kategorie blogu
Nahoru