Proč nehubnu? Tajemství odhaleno!

 

Zbavte se kilogramů, které nechcete. Hubnutí může být i zábava. Přirozené a zdravé hubnutí jednoduchou cestou

S příchodem nového roku mnoho z nás přemýšlí nad tím, jak konečně zhubnout na svoji optimální váhu. Po mnoha zkušenostech s “hladovými” dietami, jo-jo efektem, podrážděností nebo zdravotními problémy bývá nadšení, které jsme měli před několika lety, vystřídáno obavami, jestli to není opět jen ztráta času a peněz. Co když to ale není tak složité, jak se to vždy jevilo? 

Proč se nám vlastně nedaří dodržet předsevzetí? Jak to, že za pár dnů jedeme zase po staré trati? Klíčem je změnit klasický přístup, kdy si něco vezmete, za opačný směr, kdy si naopak něco nového dáte! A zejména vše maximálně zjednodušit, protože buď to bude jednoduché nebo to prostě nebudete dělat… však se znáte, že? 

Poskytneme vám pochopitelně rady a návod proč, co a kdy jíst, ale hlavně, jak to udělat, aby to bylo snadné. Když jdete udržovat trávník, vezmete si sekačku. Prádlo neperete na valše, ale všichni mají pračku. A pro přesun na delší trasu používáme auta či dopravní prostředky. Všechny nástroje nám usnadňují naplnění požadovaného cíle a nikdo o tom nepochybuje.

Proč tedy bláhově předpokládáme, že snadno změníme své stravování a životní styl, když se o to budeme snažit velmi pracně a bez kvalitních pomocníků? Klíčem k dosažení cíle snadno a rychle (což je dnes maximálně žádoucí) a zejména k trvalému udržení směru a cesty je zapojení takových nástrojů, které za nás z velké části problém vyřeší.

Podívejte se tedy s námi na tipy, jak přirozeně nastartovat vaši cestu za vysněnou váhou a hlavně, jak se na ní udržet a navíc se cítit skvěle a být zdravější. Spolehlivé nástroje a pomocníky vám představíme vždy v kontextu stravovacího principu, změny či úpravy návyků, výčtu surovin a tipů na snadnou přípravu toho, co vás dostane do formy.

Vláknina prospívá vašemu zdraví

Vláknina je jednou z nedílných složek rostlinné potravy, kterou nelze zcela rozložit našimi trávicími enzymy. Dělí se na dvě kategorie - rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě a zpomaluje vyprazdňování žaludku. Tím také navozuje dřívější a trvalejší pocit plnosti. Její význam se spojuje také se snižováním hladiny krevního cukru a LDL cholesterolu. Nerozpustná vláknina se naopak ve vodě nerozpouští, ale vodu absorbuje. Díky tomu nám pomáhá snadněji se vyprazdňovat a nezadržovat v těle odpadní látky. Zároveň také náš trávicí trakt aktivně čistí. Je velmi důležitá pro lidi trpící cukrovkou, protože podporuje optimalizaci hladin glukózy a inzulinu. 

Tyto dvě zmíněné úlohy mohou znít banálně, ale ve skutečnosti mají zásadní vliv na naše zdraví a naši váhu. Lidé, kteří pravidelně konzumují vlákninu nemají sklony k přejídání - cítí se déle nasyceni při konzumaci méně kalorického jídla.

Snadné vyprazdňování navíc příznivě ovlivňuje naši náladu a nám ulevuje od nafouklého a “velkého” břicha. Dejte si ovšem pozor na konzumaci přehnaného množství vlákniny, které by naopak mohlo tyto potíže s plynatostí vyvolat. Potraviny s největším obsahem vlákniny jsou vařené luštěniny, celozrnné potraviny, zelenina, ovoce, semínka a ořechy. 

Potraviny na hubnutí

Dostatečný přísun zeleniny podpoříte například pitím zeleninových šťáv, které vám dodají všechny potřebné živiny a obrovskou energii na celý den. Odšťavňovače Kuvings vám budou nejlepším parťákem, dokáží totiž odšťavnit i tu nejtvrdší zeleninu, vláknité ovoce či jemné bobule a bylinky. Nerozpustnou vlákninu, která po odšťavňování zbyde lze použít na výrobu krekrů a sušenek ze sušičky nebo karbanátků. Zeleninové karbanátky k batátové kaši nebo na gril připravíte jednoduše z luštěnin, zeleniny, semínek a ovesných vloček. 

Mixéry Vitamix

 

Dalším skvělým pomocníkem na cestě za krásnou postavou je kvalitní a výkonný mixér. A to ať už si budete chtít zpříjemnit život lahodnými zeleninovými, ovocnými a ořechovými smoothies nebo si budete chtít přichystat zdravé recepty plné bohaté chuti. Mixéry Vitamix během chviličky připraví dokonalé pomazánky, dipy, salsy, omáčky, polévky, ovocnou zmrzlinu, sorbety, koktejly, krémy, nasekají a nakrouhají zeleninu, namelou mouku i kávu a dokonce připraví i těsto. Zařadit více vlákniny do jídelníčku je díky Vitamixu hračka. Vše rozmělní totiž tak dokonale, že rozvine chutě použitých ingrediencí a nám díky tomu poskytne delikátní chuťový zážitek.    

Fermentované potraviny

Optimálně fungující trávicí trakt a správná střevní mikroflóra (dnes spíše známá pod pojmy mikrobiom či mikrobiota) jsou pro hubnutí a udržení si váhy naprosto klíčové. Pokud konzumujeme velké množství tzv. nezdravých potravin (např. přemíru masných výrobků a tučných sýrů, sladkosti, bílé pečivo, apod.) vyživujeme v našich střevech bakterie, které jsou zodpovědné za ukládání tuku, výskyt celulitidy, lenivost, unavenost, špatnou náladu a v neposlední řadě také zvyšují prostupnost patogenů do našeho těla. Tyto bakterie navíc ovlivňují naše stravovací návyky, protože vysílají signály, že potřebují více potravy (nezdravého jídla) a my tak, aniž bychom vlastně chtěli, pod jejich diktátem sníme na posezení třeba čokoládový dort nebo mastnou klobásu. 

Ideální stav je tehdy, máme-li naše střeva osídlena z větší části tzv. dobrými bakteriemi. Jak to ale udělat? V první řadě je důležité omezit množství nezdravých potravin a nahradit je těmi zdravými. Tento proces ovšem vyžaduje čas, protože nelze ze dne na den vyloučit z jídelníčku všechno, na co jsme byli zvyklí. Dost pravděpodobně bychom vydrželi se zaťatými zuby několik dní a pak bychom vybílili cukrárnu nebo uzenářství či lahůdky. Nechtěné potraviny ze svého života odstraňujte postupně a vždy hledejte zdravější variantu, která vám pomůže s počátečními “chutěmi”.

Fermentor potraviny

Další velice užitečnou částí je konzumace fermentovaných (kvašených) potravin. Fermentované potraviny obsahují miliardy různých probiotik, která osídlí naše střeva a pomohou nám v boji proti nadváze, nemocem a nechtěným bakteriím. Díky zdravým bakteriím vás přejdou chutě na nezdravé potraviny a nové návyky tak budou zcela přirozené.

Produkty, které naleznete v obchodech a měly by být fermentované, často obsahují konzervanty nebo různé chemické látky a nikoli požadované bakterie. Fermentované potraviny si přitom můžete snadno připravit doma za použití přírodních a kvalitních surovin.

S fermentorem Kuvings můžete vytvářet pravý řecký jogurt, rostlinný probiotický jogurt, čerstvý sýr, kvašenou zeleninu, ovocné sirupy plné enzymů, octy nepřeberných chutí a ovocné víno.

Ovocné octy jsou nyní velice populární také v profesionální kuchyni. Vyzkoušeli jste už například salát ochucený zálivkou z malinového octa? 

Zdravé tuky v potravinách

Dnes už víme, že konzumace tuků není strašákem hubnutí. Musíme si ale vybrat ty správné tuky. Částečně ztužené tuky, které najdete ve smažených a průmyslově zpracovaných potravinách jsou pro naše tělo škodlivé. Kombinace tuku a cukru (kterou nalezneme i v mnoha slaných potravinách) je vysoce návyková a značně přispívá k obezitě. 

Jak se těmto nezdravým tukům vyhnout? Dejte stop průmyslově zpracovávaným potravinám a raději věnujte svoji pozornost kvalitním surovinám. S nepřilnavými pánvemi Eaziglide navíc můžete připravovat chutné pokrmy zcela bez tuku.

Nádobí Eaziglide můžete použít na jakémkoliv typu vařičů včetně indukce a skvěle se hodí i na zapékání do trouby. Potraviny nasáklé přepáleným olejem tak mohou patřit minulosti. 

Zdravé tuky jsou velmi důležité pro správné fungování naší nervové a kardiovaskulární soustavy. Pokud navíc spojíme kombinaci zdravých tuků spolu s vlákninou, máme vyhráno. Zdravé tuky nalezneme například v panenském olivovém oleji, ořeších, kokosu, avokádu, semínkách a luštěninách.

Nepřilnavé nádobí

Ideální způsob, jak tyto potraviny zařadit jednoduše do našeho jídelníčku, je příprava rostlinných mlék, másel a pomazánek. Zdravé tuky, vláknina a bílkoviny jsou jedny z nejdůležitějších živin a v tucích se také rozpouští některé potřebné vitamíny. Nejlahodnější rostlinné speciality připravíme během několika minut ve výrobníku rostlinných másel a mlék NutraMilk. V NutraMilku, který v domácnosti skvěle plní také funkci foodprocessoru, lze připravit tolik receptů z ořechů, luštěnin, semínek, rýže a ovsa, že pro vás bude běžné mandlové mléko a arašídové máslo fádní záležitostí.  

Nutramilk

Proč je důležité pro vaše tělo pít čistou vodu?

Pro fungování všeho výše uvedeného je nezbytné pít dostatečné množství vody. Tekutiny můžeme do těla doplňovat formou čerstvých šťáv, bylinných čajů, smoothies, rostlinných mlék nebo třeba polévek. Čistá voda by však měla vždy tvořit největší část přijímaných tekutin. Voda pomáhá z těla vyplavovat škodlivé látky a zásobuje tělesné orgány důležitými látkami. Rozpouští některé vitamíny a rozpustnou vlákninu. Vnímáte už, jak do sebe vše dokonale zapadá? 

Pokud vypijeme sklenici vody před jídlem, pomůžeme nastartovat trávení, zaplníme o něco víc žaludek, zlepšíme vstřebávání živin a pomůžeme tělu zbavit se odpadních látek.  

Vodní filtr Berkey

Čistou vodu plnou důležitých minerálních látek můžeme získat i bez kupování balené vody a vytváření zbytečného odpadu z jednorázových plastů. Stačí si vodu doma přefiltrovat. Gravitační filtry Berkey dokonale přefiltrují jakoukoliv vodu (chlorovanou, dešťovou, říční, ze studny aj.) na čistou a zdravou vodu, která neobsahuje pachy, pachutě, barviva, toxické látky, hormony, léčiva, bakterie, cysty, viry, rezidua léčiv apod.

Na rozdíl od jiných filtračních zařízení však ve vodě zanechávají minerální látky a jsou přenosné. To znamená, že není nutné jejich připojení na tlakovou vodu a k fungování nepotřebují elektřinu. Pro ještě kompletnější využití čisté vody existují i přídavné hlavice Berkey na sprchu, které zamezí absorbci škodlivého chloru povrchem vašeho těla. 

Abyste měli svůj pitný režim vždy pod kontrolou, noste s sebou stylové a trendy termo lahve Lurch. Nejenže jsou krásné a vejdou se do jakékoliv tašky nebo batohu, ale dokáží udržet teplotu či chlad nápoje na opravdu dlouho - 12 až 24 hodin - a to bez toho, aniž by samy změnily teplotu na svém povrchu.

Abyste měli svůj pitný režim vždy pod kontrolou, noste s sebou stylové a trendy termo lahve Lurch. Nejenže jsou krásné a vejdou se do jakékoliv tašky nebo batohu, ale dokáží udržet teplotu či chlad nápoje na opravdu dlouho - 12 až 24 hodin - a to bez toho, aniž by samy změnily teplotu na svém povrchu.

Lurch

Co neprospívá vašemu tělu a na co se naopak zaměřit?

Obecně lze říci, že pro hubnutí jsou úhlavním nepřítelem průmyslově zpracované potraviny. Tedy vše co prošlo průmyslovou výrobou a od původních čerstvých surovin je na míle vzdálené. Tyto potraviny jsou zpravidla plné dodaných chemických látek, cukrů, ztužených tuků a solí, neobsahují ovšem zdravé živiny a vitamíny. Často se navíc mohou tvářit jako zdravé (slazené müsli, ovocné balené džusy, potraviny se sníženým obsahem tuku, apod.) a my tak nevědomky konzumujeme něco, co nám pomáhá přibírat kila. 

Jídlo by nikdy nemělo sloužit jako nástroj k doplňování chybějících emocí nebo uklidňování nervů. Dívejte se na něj jako na prostředek, jak se cítit skvěle a zdravě, a podle toho volte jednotlivé potraviny. Na jídlo si vždy vyhraďte dostatečný čas, zpomalte, sedněte si a jídlo si v klidu vychutnejte. Nejezte v rychlosti nebo za běhu, protože vaše tělo všechen spěch a stres okamžitě uloží do tukových zásob. Vědomé a pomalé vychutnávání si jídla podpoří tvorbu trávicích enzymů a zlepší vstřebávání všech důležitých látek. Navíc se budeme cítit dříve syti a automaticky vám tak bude stačit menší porce.

Všem, kdo chtějí všechny uvedené správné principy ještě více podpořit, doporučujeme vyzkoušet je navíc v režimu intermittent fasting - tj.“přerušovaného hladovění” nebo načasování jídel, které je dnes velmi populární a velké skupině lidí výrazně pomáhá nejen vše snadno a přehledně zorganizovat, ale především snížit hmotnost a celkově optimalizovat tělesné hodnoty včetně hladiny viscerálního tuku, hydratace, hormonální rovnováhy a dalších faktorů důležitých pro zdraví a pohodu. 

Co dodat závěrem? Jídlo je radost, nikoli dogma. Pokud už sníte něco, čemu se snažíte vyhýbat, nedělejte z toho tragédii. Naopak, užijte si to do posledního kousku! Jednou za čas a v malém množství naše tělo nezdravé potraviny zvládne. 

Kategorie blogu
Nahoru