Přírodní prostředky na hubnutí přímo z vaší zahrady

Receptů na hubnutí je na internetu spoustu. Mnoho z nás už ale ví, že trápit tělo různými dietami nebo jej cpát „zázračnými“ pilulkami se nevyplácí. Vracíme se tedy proto stále častěji k přírodě a znovu objevujeme její sílu.

Mnoho přírodních přípravků nebo doplňků stravy odkazuje na orientální zdroje, jako jsou mořské řasy, plody goji, sója, apod. Často se ale setkáme s tím, že jsou příliš drahé, nebo si nemůžeme být jistí jejich kvalitou. Pojďme si tedy představit některé z pomocníků hubnutí, které nalezneme na naší zahradě.

Kopřiva

Kopřiva je jednou z nejrozšířenějších rostlin u nás. Mnozí z nás jí stále berou jako plevel, pravda ale je, že nám může pomoci při posílení imunity a stejně tak je účinným nástrojem při zdravém hubnutí. Usušené listy kopřivy můžeme použít na přípravu lahodného čaje, v syrové formě jí lze využít k přípravě smoothies nebo v receptech místo špenátu.

Kopřiva obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, chlorofylu a mnoho dalších. Z hlediska hubnutí se její účinky nejčastěji spojují s čištěním trávícího traktu. Kopřiva také podporuje látkovou výměnu, čistí krev, snižuje krevní cukr a tlak a působí proti revmatizmu. Všechny tyto aspekty jsou pro hubnutí, a následné udržení optimální váhy, velice důležité.

Tip: Na přípravu jednoho čaje budete potřebovat 2 lžičky sušené kopřivy, louhovat necháte 10 minut. Sušením se z listů účinné látky nevytrácí, léčivou sílu si tedy můžete užít kdykoliv během roku, nikoliv pouze v sezóně. O efektivním sušení bylin a potravin si můžete přečíst zde

Hubnutí

Zeleninové šťávy

Zeleninové šťávy v kombinaci s bylinkami jsou jedinečným prostředkem ke snížení váhy. Pomocí šťáv odplavíme z těla toxiny a odpadní látky, zároveň jej ale zásobujeme vitamíny, minerály a stopovými prvky. Zeleninové šťávy podporují detoxikaci organismu, nastolení rovnováhy v těle a správné fungování metabolismu. K odšťavňování je ideální kořenová zelenina, která je přímo typická pro naše prostředí. Jelikož jsou některé vitamíny rozpustné v tucích, dejte si po vypití zeleninové šťávy také hrst ořechů.

Tip: Vyzkoušejte např. šťávu přípravou z řepy, jablek, mrkve a petržele. V této kombinaci by mrkev měla zaujímat největší procento podílu šťávy. Řepa, jablka a petržel jsou v menším podílu.

Mrkev – Mrkev je nejvíce známá pro svůj beta-karoten a vitamín A, který je důležitý pro předcházení šerosleposti. Její účinky se spojují také s posílením imunity, předcházení srdečních chorob a rakoviny, a v neposlední řadě také obnovením střevní mikroflóry.

Řepa – Řepa má na organismus přímo blahodárné účinky. Působí detoxikačně, snižuje cholesterol, podporuje produkci žaludeční šťávy a správné fungování střev. Obsahuje značné množství železa, vápníku, manganu, selenu, vitamínu E a křemíku.

Jablka – Jablka jsou právem označována za krále ovoce. Pravidelná konzumace jablek v jakékoliv formě nám pomůže snížit hladinu cholesterolu v krvi a tím také předcházet srdečním chorobám. Jablka snižují krevní tlak, posilují imunitu, pomáhají chránit dásně a játra. Podporují správnou peristaltiku střev, obnovování střevní mikroflóry a odplavování toxinů z těla. Zároveň působí proti zadržování vody v těle, která je způsobená nahromaděním sodíku (např. pokud příliš solíme).

Petržel – Podobně jako předchozí plodiny, i petržel snižuje krevní tlak, posiluje imunitu, zlepšuje zrak, čistí trávicí trakt a zlepšuje trávení. Petržel je také výborná pro očistu ledvin a močového měchýře. Její účinky jsou také spojovány s harmonizací menstruačního cyklu a afrodisiakálními účinky u žen.

Vše o odšťavňování a přípravě domácích přírodních šťáv naleznete zde.

Kysané a kvašené potraviny

Řecký jogurt, čerstvý sýr a nakládaná zelenina jsou přímým zdrojem zdraví prospěšných bakterií, které jsou důležité pro správné fungování střevní mikroflóry. Správné fungování střev je důležité nejen pro funkci imunitního systému, ale také pro zdravé hubnutí a dlouhodobého udržení ideální váhy.Léčebným a hubnoucím účinkům fermentovaných potravin se věnujeme v tomto článku.

Jablečný ocet

Jablečný ocet je nazýván zázračným elixírem, a to právem. Jeho účinky nabízí nespočet využití, ať už v kuchyni nebo v domácnosti. Je přírodním antibiotikem, antimykotikem a obsahuje velké množství enzymů, vitamínů a minerálů. Je také skvělým nástrojem při detoxikaci organismu, protože podporuje vylučování škodlivých látek z těla. V neposlední řadě je nutné uvést, že má velmi pozitivní vliv na hubnutí, jelikož se zasazuje o očistu střevní mikroflóry a podporuje štěpení tuků.

Tip: Jablečný ocet můžete pít naředěný vodou po ránu nebo během dne. Množství dávkujte pozvolna, váš organismus na ocet nemusí být zvyklý. Pokud vám i tak pití octu nedělá dobře, můžete jej použít spolu s olivovým olejem jako zálivku na salát.Jablečný ocet si snadno vyrobíte doma z vašich zdrojů. Jablečný, ale i jiný ocet, sirupy, ovocné víno, čerstvé sýry a domácí jogurty si připravíte ve fermentoru.  

Čistá voda

Voda má zásadní význam na fungování celého organismu. Je proto důležité, abychom pitný režim nepodceňovali a dbali na stálý přísun kvalitních tekutin. Z hlediska hubnutí, a celkově zdravého životního stylu, je důležité dbát nejen na množství, ale také na kvalitu přijímaných tekutin. Vyhýbejte se slazeným nápojům, většímu množství černého čaje a kávy (káva i čaj tělo dehydrují). Místo toho nahraďte tyto nápoje čistou vodou, bylinkovými čaji nebo zeleninovými a ovocnými šťávami. Podpoříte tím detoxikaci organismu a tím i přirozené hubnutí.

Tip: Je důležité, aby byla přijímaná voda v nejvyšší kvalitě. To znamená zbavená těžkých kovů, chemikálií nebo nebezpečných bakterií. Balená voda je ale příliš finančně náročná, ekologicky neefektivní a nepohodlná. Podívejte se na filtrační zařízení Berkey, která jakýkoliv zdroj vody dokáží přetvořit na pitnou vodu, jež si zachová všechny důležité minerály a stopové prvky. 

Kategorie blogu
Nahoru