Podzimní recepty s kuchyňským robotem Ankarsrum
Zužitkujte svá jablka a upečte si fantastický jablečný koláč s hnědým máslem a skořicí. Vyzkoušejte také náš tvarohový koláč s karamelovou polevou nebo drobenkový koláč s vanilkovým krémem.
Recept na jablečný koláč
Ingredience:
- 5 větších vajec
- 360 g cukru
- 240 g mouky
- 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
- 3–4 jablek nakrájených na tenké plátky
- 150 g másla
- 1 polévková lžíce vanilkového cukru
- 1 polévková lžíce skořice
Postup:
- Rozehřejte máslo do hněda. Jamile získá nahnědlou barvu, přidejte skořici, vanilkový cukr a nechejte bokem vychladit.
- V kuchyňském robotu Ankarsrum rozšlehejte vejce a přidejte cukr tak, aby byla hmota nadýchaná.
- Prosejte mouku a kypřící prášek a smíchejte tak, abyste měli hladké těsto a díky šlehači také provzdušněné.
- Nalijte těsto do předem vymazané a vysypané formy o velikosti cca 26-28 cm.
- Zalijte těsto máslem a začněte navrch pokládat plátky jablek, tak aby byly hezky rozprostřené.
- Pečte zhruba 35-40 minut na 165 °C.
- Podávejte horké nebo mírně teplé s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Doporučené produkty
Sleva 11 %
BLACK FRIDAY
Doprava zdarma
Doporučujeme
Ankarsrum Assistent Original AKM6230 bílý lesklý 2300118 (GW)
16 990 Kč
18 990 Kč
Sleva 11 %
BLACK FRIDAY
Doprava zdarma
Doporučujeme
Ankarsrum Assistent Original AKM6230 stříbrný 2300114 (JS)
16 990 Kč
18 990 Kč
Recept na tvarohový koláč s karamelovou polevou
Lahodný tvarohový koláč s vanilkovou příchutí, zdobený jablky a pekanovými ořechy zalitý karamelovou polevou.
Budeme potřebovat
Na korpus:
- 100 g másla
- 250 g sušenek
- 45 g cukru
- Špetka soli
Na náplň:
- 600 g smetanového sýru
- 112 g hnědého cukru
- 100 g zakysané smetany
- 230 g jablečného pyré
- 1 čajová lžička vanilkového prášku
- 3 vejce
Na zdobení:
- 100 g pekanových ořechů
- 2-3 jablek
- 25 g másla
- 2 polévkové lžíce hnědého cukru
- ½ čajové lžičky vanilkového prášku
Na polevu:
- 250 ml smetany
- 3 lžíce hnědého cukru
- 70 g sirupu
Postup
Příprava korpusu:
- Předehřejte troubu na 150 °C. Rozprostřete pečící papír do dortové formy.
- Okraje formy potřete máslem.
- Rozpusťte máslo, roztlučte sušenky na jemné hrudky a všechny ingredience smíchejte dohromady.
- Hmotu vložte do dortové formy a jemně ho zatlačujte na její dno.
- Připravte si hlubší pánev nebo hrnec na vodní lázeň.
- Hrnec by měl být dostatečně velký na to, aby se tam vešla dortová forma, která bude do 2/3 ponořená ve vodě.
Příprava náplně:
- Připravte si plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum.
- Vyšlehejte smetanový sýr s cukrem.
- Přidejte jablečné pyré, zakysanou smetanu, vanilkový prášek, skořici a šlehejte.
- Po chvíli přidávejte po jednom vejci a mírně šlehejte, dokud nebude těsto hladké.
- Těsto nalijte do formy, kterou pečlivě zakryjte dvěma vrstvami hliníkové fólie. Během pečení tak omezíte vniknutí vody do pečící formy.
- Pečící formu vložte do hrnce a následně do trouby. Do hrnce nalijte vroucí vodu tak, aby dosahovala do 2/3 výšky pečící formy.
- Pečte po dobu 1 hodiny. Po hodině vypněte troubu a vypusťte páru. Znovu troubu zavřete a nechte dort ještě tak hodinu dojít.
- Korpus nechte volně vychladnout a pak ho dejte nejlépe přes noc do lednice.
Příprava zdobení:
- Rozpusťte na nepřilnavé pánvi máslo, přidejte cukr a vanilku.
- Jablka nakrájejte na malé kousky a přidejte je spolu s ořechy na pánev. Nechejte chvilku povařit, dokud jablka nezměknou. Poté nechejte vychladnout.
Příprava karamelové polevy:
- Smíchejte v pánvi smetanu, cukr, sirup a sůl.
- Za stálého míchání povařte, dokud karamelová omáčka nezhoustne a zbarví se do zlatova. Odstavte z plotýnky a přimíchejte máslo.
- Tvarohový koláč položte na talíř, ozdobte jablky a pekanovými ořechy, a nakonec pokapejte dle libosti karamelovou polevou.
Recept na drobenkový koláč s vanilkovým krémem
Lahodný drobenkový koláč s jablečným pyré a jablky marinovanými v javorovém sirupu.
Ingredience na těsto:
- 125 g másla
- 120 g mouky
- 37 g ovesných vloček
- 90 g třtinového cukru
- špetka soli
Ingredience pro náplň:
- 4 nakrájená jablka
- 3 polévkové lžíce javorového sirupu
- 230 g jablečného pyré
Ingredience na vanilkový krém:
- 200 ml smetany
- 2 žloutky
- 2 polévkové lžíce cukru
- ½ čajové lžičky vanilkového prášku
Postup pro přípravu těsta a náplně:
- Oloupejte jablka a nakrájejte na tenké plátky. Promíchejte s javorovým sirupem a odložte bokem.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Sestavte nerezovou nádobu se stěrkou a rollerem a umístěte na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankasrum.
- Smíchejte kousky másla za studena se zbytkem ingrediencí a vypracujte tužší těsto.
- Půlku těsta si odložte a zbytkem vytlačte formu na pečení.
- Přidejte jablečné pyré a navrch pokládejte nakrájená jablka. Směs zakryjte zbytkem těsta.
- Pečte uprostřed trouby asi 25-30 minut, dokud se těsto nezačne zbarvovat.
- Podávejte s vanilkovým krémem.
Postup pro přípravu krému:
- Sestavte plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami.
- Pečlivě vyšlehejte krém.
- Přidejte zbývající ingredience a šlehejte již v mírnějším rytmu do hladka.