Péče o kuchyňské nože

Správná péče o kuchyňské nože je celá věda, jednoduchá, ale velmi důležitá. Dodržováním několika jednoduchých pravidel můžete výrazně prodloužit životnost dobrého nože a přetvořit vaše rutinní vaření na snadný a fascinující proces.

1. Používejte váš nůž pouze k tomu, k čemu je určen

Každý nůž byste měli používat vždy jen pro to, na co je určený: nůž na chleba pro krájení chlebavykošťovací nůž pro vykošťování, apod. Při práci s nožem byste za žádných okolností neměli vynakládat přílišné úsilí, tím spíše při řezání kostí, chrupavek nebo mražených potravin, v opačném případě může dojít k nenávratnému poškození čepele. Při práci s vhodným nožem půjde krájení snadno, bez potřeby na nůž tlačit. 

Plátkovací nůž
Deska Samura

2. Nepodceňujte výběr kuchyňské krájecí desky

Materiál, z kterého je vyrobena krájecí deska, může také ovlivnit životnost nože. Většina moderních nožů nesmí přijít do kontaktu s materiály jako je sklo nebo kámen, proto je lepší zvolit krájecí desku z měkkého plastu nebo dřeva. 

3. Dbejte o hygienu

Dodržujte hygienická pravidla. Po použití byste měli každý nůž okamžitě očistit od lepivých kousků jídla a jiných nečistot. 

Výrobci zpravidla nedoporučují mýt nože v myčce na nádobí, protože tlak vody v kombinaci s čistícími prostředky může poškodit nebo deformovat čepel nebo rukojeť z přírodních materiálů (dřevo, kost).

Opláchnout nůž pod proudem vody a otřít jej do sucha navíc není tak těžké. Pokud se vám stane, že jste váš ocelový nůž s plastovou rukojetí nechali omylem umýt v myčce na nádobí, nic se neděje, nůž se nezničí za jedno umytí. Důležité však je, aby se z toho nestal špatný zvyk. Pokud váš nůž budete mýt ručně, bez používání abrazivních mycích prostředků, bakterie a rez nebude mít šanci. 

Nože Samura
Stojany

4. Mějte nože po ruce

Správná péče o kuchyňské nože se neobejde bez jejich řádného skladování. Nože neumisťujte do blízkosti příborů nebo jiných kovových předmětů, protože by mohlo dojít k poškození nebo otupení čepele. Pro tento účel je lepší použít speciální držáky. Nejoblíbenější a zároveň hygienické jsou magnetické držáky pro ocelové nože a univerzální kartáčové bloky pro nože vyrobené z jakéhokoli materiálu. 

Tyto kuchyňské doplňky nejen že vypadají skvěle, ale také zabírají minimum prostoru, umožňují správně skladovat nože a také slouží jako další ozdoba vaší kuchyně.

5. Nezapomeňte na správné ostření a broušení!

V neposlední řadě je také důležité zmínit, že nože je třeba pravidelně a včas brousit. Jejich řezné hrany v průběhu času odhalují mikroskopické defekty, které jsou pouhým okem neviditelné, ale mohou snížit kvalitu řezu. Zároveň mají tendenci zvětšovat svoji velikosti, čímž může dojít k znehodnocení nože. Pravidelné zaostřování pomůže zbavit se takových vad a zachová dokonalou ostrost.

Při broušení je velmi důležité dodržovat pravidla konkrétního nože a pro každý z nich používat pouze materiály doporučené výrobcem.

Brousky
Kategorie blogu
Nahoru