Odšťavňovač k výrobě fresh juice – čerstvých šťáv
Na našich stránkách o zdravém životním stylu se dozvíte, jak si připravit lahodnou a zdravou ovocnou šťávu nazývanou „fresh“ pomocí různých odšťavňovačů. Ptáte se proč pít Fresh? Odpověď je jednoduchá čerstvě vylisované šťávy čistí a detoxikují organismus, podporují trávení, snižují nadváhu, odstraňují únavu a dodávají tělu energii a vitalitu. Navíc mají lahodnou chuť a vysoký obsah vitamínů, živých enzymů a dalších významných látek.
U nás si můžete vybrat z nabídky jak elektrických, tak ručních odšťavňovačů. Elektrické odšťavňovače se člení podle toho, jakým způsobem oddělují šťávu od vlákniny, a to na odstředivé, šnekové a dvouhřídelové.
Odstředivé a šnekové odšťavňovače
Odstředivé odšťavňovače nejprve suroviny nastrouhají a následně odstředivá síla odšťavní nastrouhanou vlákninu. Jejich výhodou je velký plnící otvor a rychlost zpracování ovoce a zeleniny. Výběr surovin je ovšem u tohoto typů omezený, protože nejsou vhodné na zpracování bylin, listové zeleniny a bobulovin.
Naproti tomu šnekové odšťavňovače jsou univerzální, mají dobrou výtěžnost u různorodých surovin a poradí si i s listovou zeleninou, bylinami a bobulovinami. Šťáva se získává z rozmělněných surovin pomocí jednoho šneku a obsahuje tak více vitamínů a minerálů. Vybrané šnekové odšťavňovače navíc dovedou vyrábět těstoviny a homogenizované potraviny.
Dvouhřídelové a ruční odšťavňovače
U odšťavňovačů se dvěma hřídelemi získáte šťávu vylisováním surovin mezi dvěma „ozubenými“ válečky. Je to šetrný způsob zpracování, při kterém se vytváří minimální teplo, tudíž vzácné enzymy a vitamíny zůstávají ve šťávě zachovány.
Vybrané dvouhřídelové odšťavňovače také dovedou vyrábět těstoviny a homogenizované potraviny.
Ruční odšťavňovače jsou vhodné pro přípravu menšího množství šťávy a dovedou si poradit jak s běžným ovoce a zeleninou, tak i listovou zeleninou nebo bylinami.