Nejlepší rostlinné pomazánky: posuňte váš sendvič na další úroveň
Přemýšleli jste někdy nad tím, že i pomazánky mohou být zdravé a nutričně vyvážené? Nebo, že se při jejich výrobě lehce obejdete bez vajec, sýru, másla, majonézy, a dalších potravin, které náš organismus často nepříznivě zatěžují? Nechte se inspirovat přípravou jednoduchých, zdravých a velice chutných rostlinných pomazánek, které si vychutnáte při snídani, lehké odpolední svačině, nebo s nimi připravíte úžasné pohoštění pro hosty.
Pomazánka z pečeného česneku
Co budeme potřebovat?
- 4 hlavičky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl dle chuti
Postup:
1. Očistíme česnekové hlavičky od vrchních vrstev slupky. Ponecháme pouze jednu vrstvu (jednotlivé stroužky neoddělujte).
2. Celé hlavičky česneku podélně rozřízneme tak, aby dolní část česneku zůstala spojená (tj. jednotlivé stroužky česneku se nerozpadly). Rozkrojené hlavičky potřeme olivovým olejem a zabalené v alobalu dáme péct do předehřáté trouby na 200°C po dobu přibližně jedné hodiny.
3. Hlavičky česneku opatrně vyjmeme z alobalu a necháme 10-15 minut vychladnout.
4. Pomocí nože opatrně vyndáme vnitřek česneku a vložíme do nádoby mixéru. Rozmixujeme s olivovým olejem a špetkou soli.
Pomazánka z pečených paprik a mrkve
Co budeme potřebovat?
- 2 ks mrkve
- 2 ks červené papriky (1 ks pokud je paprika velká)
- 20 g kešu ořechů
- ½ tofu
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- 1 lžičku tamari
- 1 stroužek česneku
- 4 g koření paprika
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180°C a na pečící papír rovnoměrně vyskládejte nakrájené mrkve a papriky. Lehce je osolte (případně potřete olejem) a nechte péct okolo 25-30 minut, dokud nejsou měkké.
2. Mrkve a papriky nechte vychladnout a následně je spolu s ostatními ingrediencemi vložte do nádoby mixéru a rozmixujte na jemnou konzistenci.
Houbová pomazánka
Co budeme potřebovat?
- 250 g žampionů (nebo jiných hub)
- 50 g mandlí
- 1 ks šalotky
- 2 lžíce kokosového oleje (bez chuti)
- 1 lžíce nasekané petrželky
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
1. Mandle necháme opražit na suché pánvi, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
2. Nakrájenou šalotku restujte na kokosovém oleji dokud nezesklovatí. Přidejte houby nakrájené na plátky a nechte je po obou stranách opéct (naším cílem je houby opéct, nikoliv rozvařit).
3. Opražené mandle vložíme do nádoby mixéru a necháme je rozmixovat na malé kousíčky. Když jsou mandle rozmixované, přidáme všechny ostatní suroviny a pokračujeme v mixování dokud nedocílíme chtěné konzistence.
Doporučené produkty
Eaziglide Neverstick3 - pánev 28 cm (0908)
Fazolová pomazánka se sušenými rajčaty
Co budeme potřebovat?
- 1 plechovka červených fazolí
- sušená rajčata (v oleji) několik kousků
- 1,5 lžíce extra panenského olivovového oleje (můžete použít olej ze sušených rajčat)
- pálivá paprika dle chuti
- 1 lžička oregana
- 1, 5 lžíce sušeného česneku
- špetka soli a pepře
Postup:
1. Fazole a olivový olej vložte do nádoby mixéru. Mixujte dokud nevznikne pevná konzistence.
2. Přidejte ostatní ingredience a pokračujte v mixování, dokud není vše dokonale promíchané.
Pomazánka z pečeného lilku (baba ganoush)
Co budeme potřebovat?
- 2 středně velké lilky
- 60 ml pasty tahini
- 60 ml citronové šťávy
- 2 až 3 stroužky česneku
- 1/4 čajové lžičky mletého kmínu
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 lžíce nakrájené čerstvé petrželky
- 1 lžička olivového oleje (volitelné)
Postup:
1. Umístěte lilky na pečící plech a pomocí vidličky do nich udělejte dírky (kvůli odcházející páře). Lilky pečte při 180°C zhruba 25 až 30 minut. Následně je vyjměte z trouby a nechte alespoň 15 minut vychladnout, abyste s nimi mohli manipulovat.
2. Během pečení lilků si připravte do nádoby mixéru tahini, citronovou šťávu, česnek a kmín. Vše dobře promíchejte a nechte chutě uležet.
3. Vychladlé lilky rozkrojte, vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte k připravené směsi s tahini. Lehce promixujte v mixéru.
4. Podávejte ozdobené petrželkou a olivovým olejem.
Tip: Pastu tahini si lehce připravíte doma. Sezamová semínka opražíte na nepřilnavé pánvi (pozor, jelikož jsou malá, lehce se mohou spálit) a následně je rozmixujete spolu s kvalitním olejem. Pokud použijete semínka neopražená, bude výsledná chuť hořká. Slupku z lilku můžeme ponechat, pokud máme k dispozici bio zeleninu a kvalitní mixér.
Pomazánka z vlašských ořechů
Co budeme potřebovat?
- 160 g vlašských ořechů
- 20 g piniových oříšků
- 30 g bílého tofu
- 30 g strouhanky
- 1 stroužek česneku
- 70 g extra panenského olivového oleje
- 160 g rostlinného mléka (např. sojového)
- 4 g majoránky
- sůl na závěr dle chuti
Postup:
1. Strouhanku nebo několik plátků chleba (typu toustový chléb) necháme namočit v rostlinném mléce.
2. Vlašské ořechy zbavíme skořápek a rozlomíme na menší kousky. Necháme několik minut povařit. Následně je necháme okapat na čisté látce.
3. Do nádoby mixéru přidáme všechny suché ingredience, včetně vlašských ořechů a tofu. Dobře rozmixujeme.
4. Jakmile jsou ingredience rozmixované, přidáme olivový olej a rostlinné mléko, a pokračujeme v mixování dokud nemá pomazánka hladkou strukturu.
Zajímavost: původní recept pochází z italské Ligurie a nazývá se salsa di noci. Používá se v něm plnotučné mléko a parmazán (my jej nahradili tofu). Italové jedí tuto salsu s těstovinami pansoti (těstoviny plněné bylinami), my si ale myslíme, že chutná skvěle i jen tak s chlebem!
Doporučené produkty
Všechny pomazánky lze donekonečna obměňovat a vylepšovat, měnit chutě pomocí koření a dalších ingrediencí. Chutnají dobře s pečivem, krekry, nakrájenou zeleninou, jako salsa, dresing anebo s těstovinami. Vyzkoušeli jste některou z těchto pomazánek? Dejte nám vědět, jak vám chutnala!
Možná vás bude také zajímat, jaké přístroje jsme k výrobě těchto rostlinných pomazánek použili:
- mixér Vitamix - lehce rozmixuje i tvrdé ořechy, suroviny rozmělní přesně dle vašich požadavků.
- pánev Eaziglide - vhodná pro přípravu pokrmů bez tuku a k restování semínek a ořechů.
- sušička potravin Yden - sušení bylin a surovin pro přípravu koření (např. česnek, paprika, atd.), sušení domácích krekrů.