Nakládaná (kvašená, kysaná) zelenina nejen pro gurmány
Také máte na zahradě tolik zeleniny, že už pomalu ani nevíte, co s ní udělat? Vyzkoušejte třeba nakládanou zeleninu, kterou jednoduše vyrobíte ve fermentoru Kuvings. Vytvořit si můžete vlastní originální kombinace za použití různých druhů zeleniny a koření a připravit si tak jedinečný gurmánský zážitek.
Nakládaná zelenina (u nás se jí říká např. čalamáda nebo zelenina v láku) se také skvěle hodí jako příloha k různým masům, jako základ zeleninového salátu nebo si ji můžete vychutnat jen tak s kouskem čerstvého pečiva.
Jak na přípravu?
Na výrobu nakládané zeleniny v přístroji Kuvings budete potřebovat ocet, cukr, koření a vámi zvolený druh zeleniny - můžete nakládat vše od okurek, přes řepu, dalších různých plodů, až po koření a listy. Vše vložíte do nádoby fermentoru, zvolíte program pro nakládanou zeleninu a zanedlouho si už můžete pochutnávat na výborné domácí delikatese! Program trvá asi 72 hodin a pracuje při teplotě 50°C.
Recept na nakládané okurky:
Potřebujeme:
- 500 g okurek
- 500 ml vody
- 250 g cukru
- 500 ml octa
- 15 g koření na nakládané okurky
Postup:
Okurky očištěte pomocí hrubé soli a nakrájejte na 5 – 7 mm tenké plátky. Do mísy dejte ocet, cukr a vodu. Přidejte okurky připravené na tenké plátky a velkou lžíci kořenící směsi.
Sestavte nádobu s víkem a pomocí úchytu uzavřete otočením ve směru hodinových ručiček. Vložte nádobu dovnitř fermentoru. Zapojte přístroj do zásuvky a stiskněte tlačítko „Power“ po dobu dvou sekund. Na displeji se objeví písmeno F, které označuje režim „standby“ (připraveno k provozu). Pro volbu „nakládaná zelenina“ stiskněte tlačítko menu čtyřikrát. Časování se vypne po 3 sekundách a fermentování začíná.
Po 72 hodinách, kdy přístroj ukončí proces fermentace, stiskněte tlačítko „Power“ po dobu 2 sekund a vypněte přístroj. Hotové nakládané okurky vložte do uzavíratelné skleněné nádoby a uchovávejte v lednici.
Recept na nakládaný zázvor s řepou
Chlor obsažený v řepě stimuluje lymfatický systém, který je zodpovědný za čištění krve. Kromě toho, velký obsah vitamínů a minerálů, které řepa obsahuje, posiluje imunitní systém. Nakládaný zázvor s řepou dodávají energii.
Potřebujeme:
- 300 g řepy
- 30 g zázvoru
- 400 ml vody
- 100 ml citronového octa
- 50 g cukru
- 5 g soli
- 5 g koření na nakládaní zeleniny
- 1 bobkový list
Postup:
1. Řepu opláchněte a zbavte slupky. Nakrájejte ji na 1 cm široké hranoly.
2. Oloupejte zázvor, opláchněte a nakrájejte na malé kousky.
3. Citronový ocet, cukr a vodu vložte do nádoby a nechte cukr rozpustit. Následně přidejte zbylé ingredience.
4. Sestavte nádobu s víkem a pomocí úchytu uzavřete otočením ve směru hodinových ručiček. Vložte nádobu dovnitř fermentoru.
5. Pro volbu „Nakládaná zelenina“ stiskněte tlačítko Menu čtyřikrát. Časování se vypne po 3 sekundách a fermentování začíná. Po 72 hodinách bude proces fermentace ukončen.
6. Domácí nakládané suroviny vložte do předem desinfikované sklenice a uchovávejte v chladničce.
Jaké jsou výhody pickles?
Pickles neboli nakládaná zelenina je pro celou řadu výhod vyráběna již tisíce let. Tento způsob zpracování nejenže uchovává plody poživatelné dlouhou dobu poté, co byly sklizeny, ale také zachovává v ovoci a zelenině všechny jejich vitamíny a minerály prospěšné našemu organismu. Probiotické kultury, jež vznikají při procesu fermentace, navíc napomáhají správnému trávení a udržují mikroflóru v trávící soustavě.
Nakládaná zelenina se proto jistě stane oblíbeným zpestřením vašeho jídelníčku a my vám přejeme hodně zdaru při její domácí výrobě!