Mýtus o magickém noži

Bylo by úžasné disponovat moderním mečem, který snadno řeže lebky, kosti, plechovky, ryby a zeleninu a nikdy se neztupí. Po sledování filmů o samurajích se zdá, že dnešní technologie přinesly tento zázrak metalurgie do našeho světa. Inspirováni touto myšlenkou začínáme hledat onen “japonský super nůž”, který se zcela přirozeně vyznačuje vysokou cenou.

Ale co se dá dělat? Kvalita stojí peníze. Kromě toho nacházíme v jeho popisu informaci o čepeli z tvrdé oceli. Hurá! Tvrdý znamená velmi odolný. Ale je to vše? Několik operací s platbou online a hned jsme šťastnými majiteli této krásy moderního nožířského průmyslu. Nebo..?

Šťastný pocit kupujícího bohužel brzy vystřídá rozčarování a zklamání. Stačí při zpracovávání kuřete zasáhnout kost a “magický nůž” za tisíce korun je nenávratně poškozen. Jak je to možné? Byl kupující podveden?

Typy kuchyňských nožů a jejich specifická využití

Tvrdá, ale zároveň křehká čepel

Ve skutečnosti ale výrobce nepodváděl. Nůž je opravdu velmi tvrdý a následně ostrý, ale zároveň je neuvěřitelně křehký. Díky své historii a úkolům, které byly předány japonským mistrům, byly nože navrženy pro řezání ryb a pro práci s kostmi byly používány speciální sekáčky. Tyto nože mají být používány v souladu s určením a vyžadují mimořádnou péči.

Například japonský nůž vyrobený z oceli shirogami je velice náročný na svoji údržbu. Vyžaduje ruční a velice jemné ošetření, které se skládá z mnoha kroků. Nejdříve je nutné jej opláchnout ve studené vodě, aby se zamezilo změnám v charakteru nože a deformace tvaru rukojeti (pokud je vyrobena ze dřeva, mohlo by dojít k poškození). Následně se nůž omyje v teplé vodě k očištění řezné plochy. Mytí nože je zakončeno ručním sušení, které se skládá ze dvou fází - těsně po mytí a poté za krátký čas znovu. Po dokončení celého procesu je třeba na nůž nanést kaméliový olej, aby se zamezilo jeho oxidaci. Všechny tyto činnosti musí být provedeny po KAŽDÉM použití nože

Z tohoto důvodu dávají běžní evropští výrobci přednost měkčím druhům ocele, to ovšem způsobuje méně dobré řezné vlastnosti.

Spojení japonských a evropských tradic při výrobě kuchyňských nožů

Rozumíme, že moderní uživatel se nechce spokojit s tím, co dělají všichni ostatní a hledá moderní nože s vynikajícími řeznými vlastnostmi a jedinečným designem. A v tento moment přicházejí na scénu nože Samura.

Nože Samura spojují nejlepší vlastnosti vycházející z japonských a evropských tradic. Výsledkem jsou originální nože z prvotřídní oceli, které vynikají krásnými detaily. Nože, které jsou ostré od prvního okamžiku od jejich vybalení!

Zdálo by se, že zrovna tohle je samozřejmost, ale u jiných nožů i světových značek se můžete setkat s tím, že je musíte ihned po jejich koupi nabrousit. Nože Samura jsou ostré jako břitva hned od začátku. 

Japonská preciznost a evropský styl v nožích Samura

Nože Samura vyžadují minimální péči. Chcete-li nože používat roky, stačí je používat podle jejich určení, po použití je umýt a v případě potřeby naostřit určeným brouskem. Vzhledem k vysoce kvalitním ocelím a vysoké úrovni ostření v továrně, není potřeba tyto nože ostřit často. 

Ergonomie a funkčnost nožů Samura

Není tajemstvím, že je obzvlášť příjemné používat kvalitní doplňky, které mají atraktivní vzhled. Z tohoto důvodu věnujeme zvláštní pozornost designu bez ohrožení funkčnosti nožů. Koneckonců, krása bez funkčnosti nedává smysl.

Pohodlí uživatele je pro nás velmi důležité, proto při navrhování nožů zohledňujeme ergonomii a funkčnostNabízíme 15 různých produktových řad nožů, jež se od sebe liší designem a zvláštními vlastnostmi. Díky tomu si může každý vybrat podle svých preferencí. 

Usilujeme o dokonalost od čepele po rukojeť a důležitá je pro nás i kvalita balení.

Víme, že se objevily případy, kdy něco znělo příliš dobře a poté se ukázalo, že to až tak dobré není. Bohužel se to stává často ... Ale ne s námi!

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru