Jak využít dýni: netradiční recepty
Babí léto se pomalu překlenulo do sychravého podzimu, který voní po dešti a spadaném listí. Podzimní dny lákají k tomu, abychom se zachumlali do deky a snažili se co nejvíce prohřát. V tomto období je také třeba myslet na posílení imunity. Na všechno tohle je tu naštěstí královna podzimu: dýně!
V čem je dýně tak jedinečná?
Dýně obsahuje účinné antioxidanty, které nám pomáhají čistit organismus, hubnout a udržovat se ve skvělé kondici. Díky obsaženým vitamínům (vitamin A, C, E, D, vitaminy skupiny B), minerálům (železo, hořčík, meď, draslík) a vláknině také přispívá k posílení imunity, snížení tlaku a hladiny cholesterolu, a také očistě trávícího systému. Často se také spojuje s podpůrnou léčbou rakoviny. Semínka dýně jsou rovněž bohatá na vitaminy a minerály, dále také obsahují esenciální mastné kyseliny skupin Omega 3 i Omega 6, bílkoviny a aminokyseliny. Z aminokyselin stojí za zmínku tryptofan, jež je důležitý pro vyplavování serotoninu, hormonu štěstí.
Když pomineme všechny tyto úžasné léčivé vlastnosti, dýně oplývá i nezaměnitelnými kulinářskými vlastnostmi. Existuje mnoho způsobů, jak dýni připravit. Ve slané i sladké verzi. Vzhledem k tomu, že dobře uskladněná dýně vydrží i několik měsíců, můžeme se dopovat zdravím a skvělou chutí až do jara!
Zdravé dýňové brownies bez mouky
Dýně je vynikající i ve sladké podobě, a rozhodně tu nemluvíme o kompotu a lá ananas! Dýňové brownies jsou vláčné a chuťově neodolatelné. Navíc je můžete jíst naprosto bez výčitek, protože neobsahují ani cukr (bez polevy) ani mouku. Jsou ideální na snídani s čajem, nebo jen tak k odpolední kávě.
Co budeme potřebovat?
- 1 šálek dýňového pyré
- ½ šálku jemného mandlového másla
- 2 lžíce kvalitního pravého kakaa (čím více, tím lépe!)
Postup:
- Dýňové pyré si připravíme předem, aby stačilo vychladnout. Jeho příprava je velice jednoduchá. Dužinu dýně zbavíme slupky a nakrájíme na kostičky. Necháme několik minut dusit v trošce vody a rozmixujeme. Pro o něco lepší chuť můžeme místo vody použít kokosové mléko.
- Mandlové máslo si samozřejmě můžeme koupit hotové, nicméně čerstvě připravené je vždy lepší (a levnější!). Mandle můžeme použít přírodní nebo pražené (nesolené), nikdy je však nenamáčíme. Zpravidla je lepší mandle předem trochu opražit, my ale používáme mixér Vitamix, kde to není třeba. Vitamix má také výhodu v tom, že dokáže hravě mixovat suché plody, což u jiných mixérů může být problém. Mandle vložíme do Vitamixu a necháme jemně mixovat. Nejdříve se nadrtí, po několika minutách se z nich začne oddělovat olej a směs nabere konzistence másla. Mixujeme, dokud není máslo úplně jemné bez kousků.
- Všechny tři suroviny, tedy dýňové pyré, mandlové máslo a kakao vložíme do Vitamixu a necháme jemně promíchat.
- Promíchanou směs nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 15 minut při 180 stupních.
Tip: Na brownies nesmí také chybět hříšná poleva! Připravíme ji tak, že rozehřejeme kvalitní čokoládu spolu s kokosovým olejem. Naneseme na brownies a necháme v lednici vychladnout.
Dýňové smoothie
Pokud jste udělali dýňového pyré o trochu více, udělali jste jenom dobře! Dýňové pyré je totiž hlavní ingrediencí v lahodném a krémovém dýňovém smoothie. Dýňové smoothie vám dodá sílu díky vysokému obsahu bílkovin. Jeho omamná vůně a nezaměnitelná chuť pohladí vaše smysly.
Co budeme potřebovat?
- 2/3 šálku dýňového pyré
- 2 lžíce javorového (nebo jiného rostlinného) sirupu
- 1 mražený banán
- 1/2 šálku řeckého jogurtu
- 1/8 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 čajové lžičky perníkového koření
- 1/2 šálku vanilkového mandlového mléka
- 1 šálek ledu
Postup:
- V tomto případě to bude jednodušší, protože kostky dýně nemusíme mixovat zvlášť, ale rovnou je rozmixujeme se všemi ostatními surovinami (samozřejmě, až dýně vychladne).
- Abychom jedli co nejvíce čerstvých surovin, a zároveň jsme si byli jistí kvalitou, vyrobili jsme si čerstvé mandlové mléko s vanilkou v ChufaMixu a domácí řecký jogurt ve fermentoru Kuvings.
- Na přípravu tohoto smoothie potřebujeme opravdu silný mixér, neponechali jsme nic náhodě a spolehli jsme se opět na náš oblíbený Vitamix. Všechny ingredience mixujeme po dobu několika vteřin.
Tip: Místo jogurtu můžete také přidat hrnek silné kávy, vykouzlíte si tak dokonalý kávový nápoj podobný dýňovému caffé latte.
Doporučené produkty
Vitamix Mixér A3500 nerez + 1,4l nádoba na suché mletí ZDARMA
Fettuccine s krémovou dýňovou omáčkou
V tomto receptu propojíme dýni, čerstvý špenát a kokosovou smetanu. Kdybychom přidali ještě zeleninový vývar, máme z toho dokonalou dýňovou polévku. My se ale zaměříme na přípravu hlavního jídla a omáčku budeme podávat s těstovinami fettuccine.
Co budeme potřebovat?
- 400 g kokosové smetany (nebo jiné rostlinné smetany)
- 1 šálek listového špenátu
- 1 šálek (klidně i více) nakrájené dužiny dýně
- 2 lžíce (nebo jakékoliv jiné množství) koření dle výběru (doporučujeme kari koření, kurkumu, muškátový oříšek, pepř, papriku nebo třeba chilli vločky)
- hrst ořechů a semínek na opražení (například dýňová, sezamová nebo slunečnicová semínka, vločky mandlí nebo makadamiových ořechů)
Postup:
- Připravíme si hlubokou pánev Eaziglide. Mohli bychom samozřejmě použít i jinou pánev, nicméně tahle pánev Swiss Diamond je ideální na omáčky, a navíc pokrm můžeme připravovat absolutně bez oleje a nepřipálí se!
- Dužinu dýně nakrájíme na velmi malé kostičky, protože nechceme použít k rozmixování tyčový mixér (pokud máte dostatek kuráže a jste více než opatrní, abyste se mixérem nedotkli vaší pánve, můžete to zkusit). Dýni necháme podusit spolu s kořením a troškou vody. Když už je úplně měkká a krásně se rozpadá, přidáme čerstvý špenát a kokosovou smetanu. Necháme chvilku provařit, jemně osolíme, a můžeme podávat.
- Fettuccine připravíme dle návodu a v pánvi je smícháme spolu s omáčkou.
- Mezitím si na jiné Swiss Diamond pánvi opražíme semínka a ořechy. Pokud pražíme semínka a ořechy dohromady, přidáváme nejdřív ty největší a postupně přidáváme ty menší. Semínka i ořechy stačí pražit malou chvilku, poté je musíme odstranit z pánve, aby se nespálily.
Doporučené produkty
Eaziglide Neverstick3 - pánev 28 cm (0908)
Dýňová kosmetika
Naše tělo si zaslouží být hýčkáno nejen zevnitř, ale také zvenku! Co s tím má dýně společného? Přece všechno! Z dužiny dýně si lehce vyrobíme masky na obličej, z dýňových semínek zase bohatý olej, který lze použít jako zábal na vlasy nebo s ním můžeme mazat celé tělo.
Nezapomínejme, že chemické látky z kosmetických produktů naše tělo vstřebává kůží (je to přeci náš největší orgán!). Se stejnou péčí, jakou věnujeme výběru potravin, bychom se měli zaměřit i na kosmetické produkty, a využívat ty nejvíce přírodní.
Jak na to?
V hlavní roli dýňové kosmetiky bude dýňové pyré a dýňový olej. Za studena lisovaný dýňový olej si lehce připravíte v domácím lisu na olej. Dýňový olej je samozřejmě výborný i k samotné konzumaci. Proč je tak zdravý?
Dýňový olej je plný nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Je třeba zmínit, že obsahuje také nezanedbatelné množství jódu, který je nezbytně nutný pro správné fungování štítné žlázy, pro vyrovnaný hormonální systém a centrální nervovou soustavu.
Domácí dýňová maska na obličej
Variací dýňových masek je opravdu mnoho. Zaměřte se na požadovaný efekt, a podle toho vybírejte přírodní suroviny. My použijeme jako další hlavní složku ovesné vločky.
Co budeme potřebovat?
- dýňové pyré
- ovesné vločky
- bílý sojový jogurt
- šťávu z limetky
Postup: Libovolné množství uvedených ingrediencí rozmixujeme dohromady ve Vitamixu. Ovesné vločky je potřeba rozmixovat na prášek, jestliže je ale necháme o něco hrubší, budou mít také peelingový efekt.
Jaký je výsledek?
Masku necháme na omytém obličeji po dobu 15 minut. Pleť je krásně projasněná a čistá.
Domácí zábal na vlasy z dýňového oleje
Dýňový olej podporuje růst vlasů. Můžete jej samotný vtírat na místa, kde si přejete růst vlasů podpořit nebo jej smíchat s kokosovým a esenciálním olejem, a vytvořit zábal na celé vlasy.
Možná vás napadlo, že k výrobě všech těchto receptů je zapotřebí vlastnit mnoho přístrojů. Je tomu opravdu tak? V první řadě je třeba zmínit, že pokud bychom si jimi nebyli jistí, rozhodně bychom o nich nemluvili. Všechny zmíněné přístroje jsou velice všestranné a kdo je někdy vyzkoušel, tak ví, že od lapačů prachu mají hodně daleko.
Jestliže to myslíme s naším zdravím opravdu vážně, pak je potřeba zamyslet se nad tím, co jíme. Pokud se spoléháme na průmyslově zpracované potraviny nejasného původu, nesmíme se divit, že se necítíme dobře.
Kupujme tedy čerstvé a kvalitní suroviny od prověřených dodavatelů (nebo si je sami vypěstujme), a následně doma zpracujme až do posledního kousíčku. To vše bez zbytečného odpadu, chemických látek, umělých konzervantů, přidaných barev, cukrů a tuků.