Jak si doma připravit domácí tofu?

Objevte s námi 2 jednoduché způsoby přípravy, které zvládne každý! Vyrobit si doma čerstvé tofu je jednodušší, než jste si mysleli! Jeho výroba nezabere mnoho času a navíc vás bude stát mnohem méně než koupě balených tofu.

Podívejte se s námi na 2 jednoduché způsoby přípravy domácího tofu, které zvládne i opravdový začátečník a nechte se inspirovat našimi tipy, jak si tofu vychutnat do posledního kousku. 

Tofu

Recept a fotografie od Alfafoodie

Základní recept

*Na 2 bloky tofu

Ingredience:

  • 500 gramů organických GMO-free suchých sojových bobů
  • 3,5 litru filtrované vody (pro přípravu mléka) a voda pro namočení sojových bobů
  • 1,5 lžičky potravinářské sádry (síran vápenatý) nebo šťáva z 1,5 středně velkého citronu

 

Potřebné nástroje:

Postup:

1. Nejprve namočte sojové boby. Nechte je namočené ve studené vodě ideálně přes noc nebo nejméně 6 hodin. Sojové boby ve vodě nabobtnají a zvětší svůj objem až 3x, proto nezapomeňte použít dostatečně velkou nádobu a dostatek vody. 

2. Nabobtnalé sojové boby vložte do nádoby výrobníku rostlinných másel a mlék NutraMilk a promixujte po dobu 10 - 15 vteřin, aby se boby lehce rozložily. 

3. Následně přidejte vodu a mixujte boby dokud nezískají krémovou a jemnou konzistenci. 

4. Směs přeceďte do velké nádoby, abyste získali pouze tekutinu. Na mírném ohni přiveďte k varu. Občas zamíchejte a dřevěnou lžící odstraňte pěnu, která se tvoří na povrchu.

Tofu

Doporučené produkty

První způsob přípravy tofu - pomocí potravinářské sádry

  • Mezitím smíchejte potravinářskou sádru s trochou vody a dobře promíchejte. 
  • Jakmile se sojové mléko začne vařit, vypněte oheň a přidejte zředěnou potravinářskou sádru. Několikrát opatrně promíchejte a odložte stranou. Následně můžete pozorovat, že se začínají tvořit pevné hrudky. 
  • Jakmile je nádoba plná sraženiny, položte plátno na formu a přeneste všechny sražené hrudky. Plátno pevně oviňte okolo sraženiny. 
  • Na látku položte těžký předmět, abyste stlačením odstranili co nejvíce vody. Díky tomu tofu získá svoji formu a krásně ztvrdne. 
  • Zhruba za 20 minut je vaše tofu hotové. 

Poznámka: Můžete si vybrat, jestli chcete tofu měkké nebo extra pevné. Po 5 - 10 minutách vaše tofu zkontrolujte a buď jej vyjměte, nebo nechte dále tvrdnout. 

Druhý způsob přípravy tofu - pomocí citronové šťávy

Po namočení sojových bobů a přípravě mléka, můžete pokračovat v metodě s citronovou šťávou:

  • Směs přeceďte do velké nádoby, abyste získali pouze tekutinu. Na nízkém až mírném ohni přiveďte k varu. Občas zamíchejte a dřevěnou lžící odstraňte pěnu, která se tvoří na povrchu.
  • Mezitím si odšťavněte citróny. V momentě, kdy mléko začne vařit, přidejte citrónovou šťávu a odstraňte z ohně. 
  • Několikrát opatrně promíchejte a odložte stranou. Následně můžete pozorovat, že se začínají tvořit pevné hrudky. 
  • Jakmile je nádoba plná sraženiny, položte plátno na formu a přeneste všechny sražené hrudky. Plátno pevně oviňte okolo sraženiny. 
  • Na látku položte těžký předmět, abyste stlačením odstranili co nejvíce vody. Díky tomu tofu získá svoji formu a krásně ztvrdne. 
  • Zhruba za 20 minut je vaše tofu hotové.

Jak si tofu co nejvíce vychutnat? Podívejte se s námi na často kladené dotazy ohledně domácí výroby tofu:

Jak dlouho lze domácí tofu skladovat? 

Tofu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě po dobu 3 - 4 dnů. Pokud nemáte v úmyslu jíst vaše tofu ve stejný den, jako jste jej vytvořili, nezapomeňte do nádoby nalét také trochu filtrované vody, tofu totiž rychle vysychá. 

Může se jíst domácí tofu syrové nebo je potřeba jej uvařit? 

Domácí tofu můžete jíst v jeho syrové podobě tak, jak jste jej připravili. Syrové tofu ovšem často nemá intenzivní chuť, proto je lepší přidat jej do vařených receptů. Pokud chcete vaše tofu vařit, vymačkejte z něj přebytečnou vodu pomocí papírové utěrky.

Je možné dát tofu do mrazáku?

Tofu lze uchovávat v mrazáku po dobu 4 - 5 měsíců. Mražením ovšem tofu získává odlišnou strukturu, což může být ve výsledku velice příznivé. Pokud tofu před vařením necháte zamrazit, získá pevnější konzistenci, kterou oceníte např. při smažení tofu. Jeho struktura bude také více připomínat “maso”. 

Je možné tofu během přípravy ochutit? 

Příprava tofu je velice podobná domácí přípravě čerstvého sýra (např. ve fermentoru Kuvings). Stejně jako čerstvý sýr, i tofu lze během přípravy ochutit bylinkami, ořechy a sušenými plody (např. sušenými rajčaty a olivami). Koření a jiná ochucovadla je vždy lepší rozmixovat na malé kousky, nebo jich dát pouze trochu, aby se tofu mohlo snadno zformovat. Velice oblíbené je také uzené a marinované tofu. 

Doporučené produkty

Co lze z tofu připravit? 

Ačkoliv se to možná na první pohled nezdá, tofu je velice všestranná surovina. Tofu můžete obalovat, smažit, restovat, péct, opékat na grilu, přidávat do tradičních asijských polévek nebo indických omáček (místo sýra paneer), nakládat jako hermelín, používat tam, kde se běžně používá tvaroh (ovocné tvarohové knedlíky, buchty, dortové krémy, pomazánky, apod.) a mnoho dalšího.

Správnou přípravou a ochucením může tofu chutnat (a vypadat) jako kuře nebo ryba, proto je ideální surovinou pro lidi, kteří z jakýchkoliv důvodů odmítají maso, ale chybí jim jeho chuť. 

Na rozmixování sojových bobů jsme použili výrobník rostlinných másel a mlék NutraMilk. V tomto všestranném přístroji lze připravit rostlinná másla, mléka, koktejly, smoothie a pomazánky z celé škály ořechů, semínek, cereálií a luštěnin. Příprava sojového mléka se liší, protože je třeba sojové boby nejdříve uvařit. U ostatních rostlinných nápojů ovšem tento krok odpadá, proto můžete celou přípravu, včetně přecedění, nechat na přístroji NutraMilk

Vyrobte si své oblíbené potraviny ze surovin, u kterých znáte původ a vychutnejte si tu nezaměnitelnou chuť doma připravených pochoutek!  

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru