Jak nejlépe odšťavnit bobuloviny, odšťavňování rybízu
Máte doma velkou úrodu rybízu a nevíte co s ním? Používáte jej na pečení, na zavařování, na výrobu marmelády či sirupu? Co zkusit rybíz odšťavnit?
Pokud jste například nachlazení, vyhněte se lékům a udělejte si šťávu z rybízů. Už během 15 minut váš imunitní systém zabojuje proti bacilům. Nebojte se, o všechnu tělu prospěšnou vlákninu nepřijdete. Zůstane rozpustná forma, která má také pozitivní vliv na naše zdraví a hlavně neomezuje vstřebávání vitamínů.
Víte, že lidé, kteří popíjejí denně čerstvé šťávy, si brzy povšimnou jejich účinku? Nejsou tak unavení a ustupují jim zdravotní obtíže.
Vliv rybízu na naše zdraví
Čerstvý rybíz působí příznivě na imunitní systém, na cévy i zrak a umí si poradit dokonce i s únavou.
Rybíz obsahuje:
- Velké množství vitamínu C – jedna kulička rybízu obsahuje až 2 mg. Pokud sníte čtyřicet kuliček, pokryjete tím denní doporučenou dávku vitamínu C.
- Vitamín B – posiluje nervy, má blahodárný vliv na vlasy a kůži.
- Vitamín P (rutin) – podporuje cévní systém.
- Betakaroten a antioxidanty – v těle se mění na vitamín A a tím posilují zrak a imunitu.
Rybízový fresh, čestvá šťáva z rybízu
Rybízová šťáva je přímo vitamínová bomba. Rybíz nemá spousta lidí ráda vzhledem k jeho kyselé chuti a nepříjemným zrníčkům. Při odšťavnění se však zbavíte nejen kyselosti, ale i zrníček. Zrníčka končí v odšťavňované drti. A když například přidáte k rybízu jablko nebo mrkev, ani si nepovšimnete, že pijete rybíz.
Velkou výhodou při odšťavňování rybízu a bobulovin obecně je to, že nemusíte bobuloviny čistit od stopek. Při odšťavňování se zbavíte i jich.
Doporučené produkty
Kuvings Whole Slow Juicer REVO830 černá matná
Kuvings Whole Slow Juicer REVO830 bílá matná
Nejlepší odšťavňovač na rybíz
Většina odšťavňovačů na trhu bohužel nezvládne rybíz odšťavnit. Často se odšťavní jen několik rybízových bobulí a poté se zanese síto. U některých typů odšťavňovačů to nelze vůbec.
Odšťavňovače Kuvings jsou ale jiné. Bez ucpání síta vylisují i velké množství rybízu, který není potřeba ani otrhávat ze stopek. Krom rybízu zvládne i jiné bobuloviny - například maliny, ostružiny, angrešt, borůvky, rakytník. A to i ve větším množství. Toho lze využít zejména při přípravě marmelády.
Recept na domácí rybízovou marmeládu, kterou zvládne každý
Nasbírejte si požadované množství rybízu i se stopkami a odšťavňěte jej. Poté přidejte nejlépe třtinový cukr v poměru 1:1. To znamená, že na jeden litr šťávy potřebujete 1 kg cukru. Vzniklou směs vařte půl hodiny na mírném plameni. Výhodou je, že není potřeba žádný želírovací prostředek, jelikož marmeláda ztuhne sama díky vysokému obsahu pektinu v bobulích.
Jak je směs svařená, vlijte ji do umytých zavařovacích sklenic, dobře zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nyní už jen musí marmeláda vychladnout a máte hotovo.