Jak mixovat nejlepší GREEN SMOOTHIES?
1) Mixujte dohromady jen zelené listy s ovocem a vodou - ne kořenovou zeleninu a zeleninu se škrobem (brukvovité, hlízy apod.). Rychlá pomůcka: Ovoce jsou všechny plody, zelenina kořeny, košťály a hlízy a „listy“ jsou natě, výhonky a vše zelené bez sacharidů (špenát, salát...).
Více v článku „Tohle že je ovoce?“
2) Nekombinujte mnoho surovin. V jednoduchosti je krása i chuť. Doporučujeme max. 3-4 různé suroviny. Je to jako s barvičkami – když smícháte modrou a žlutou, vznikne zelená, když ale přidáte další barvy, vždy to dopadne jako „UHO“ (univerzální hnědá omáčka z jídelny...).
Ideální jsou listy (třeba špenát), banán (ten to osladí) a šťavnatého ovoce (pomeranč, jablko aj.).
3) Nebuďte na sebe moc přísní. Dopřejte si čas, než si na chuť zelených šťáv zvyknete a začněte min s 60% ovoce. Postupně poměr obracejte až na 60% zelených listů. Dobrá zpráva je, že vaše tělo a chuť si o to sama řekne. Sladkého budete potřebovat stále méně. Jazyk si postupně odvykne od „nadpřirozeně“ sladkých pamlsků, které vám „rozhodily vnímání“.
4) Střídejte zelené suroviny. Příroda si svou zeleň tak trochu sama chrání a i většina jedlých listů obsahuje v minimálním množství různé alkaloidy a jiné „jedy“. Tělo se jich umí zbavit, ale dlouhodobá konzumace stále stejných listů (měsíce) by mohla jejich hladinu zvýšit. Střídejte je. Zejména u listů ze „zeleniny“ však není třeba mít obavy. Jedlý plevel a byliny střídejte častěji.