Gurmánské recepty s vůní babího léta
Babí léto je obdobím, kdy jsou rána a noci chladnější, ale zbylou část dne ještě zaplavují hřejivé sluneční paprsky, jež nás vybízí, abychom strávili co nejvíce času v přírodě.
Během dlouhých procházek si můžeme nasbírat houby, jablka, hrušky, švestky a různé druhy ořechů. A přesně tyhle ingredience budou hrát prim v našich gurmánských receptech inspirovaných babím létem. Navíc je poslední čas, kdy můžeme strávit příjemné chvilky u otevřeného ohně a připravit si voňavé grilované pochoutky.
Doporučené produkty
Houbová omáčka se sušenými švestkami a dýňové dortíky s vlašskými ořechy
Houby a dýně v kulinářském světě představují symbol podzimu. A když se tyto dvě úžasné suroviny spojí, vznikne jemná a sofistikovaná souhra chutí.
Houbová omáčka se sušenými švestkami
Co budeme potřebovat?
- 250 g cibule
- 450 g hub (hříbky, lišky, hlíva, apod.)
- 150 g sušených švestek
- 1 menší svazek petrželky
- 1 ½ lžíce olivového oleje
- 150 ml pomerančové šťávy
- 150 ml zeleninového vývaru
- špetka soli, pepře a sušeného zázvoru
Postup:
1. Na nepřilnavé pánvi Eaziglide restujeme nakrájenou cibuli až zesklovatí. Odsuneme ji na okraj pánve, zvýšíme teplotu, přidáme houby a za stálého míchání restujeme 2 minuty. Houby následně promícháme s cibulí, snížíme příkon tepla a dusíme společně přibližně 3 minuty. V tento moment můžeme také přidat petrželku, nebo si ji necháme až na konečné ozdobení.
2. Přidáme nadrobno nakrájené sušené švestky a dusíme společně dalších 5 minut.
3. Přilijeme pomerančovou šťávu a vývar a vaříme, až se omáčka zredukuje do sametové konzistence.
4. Dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Pečené hrušky plněné čerstvým kozím sýrem, ořechy a medem
Co budeme potřebovat?
- 2 hrušky
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 100 g nasekaných a opražených vlašských ořechů
- 1 lžička medu (nebo například agáve sirupu)
- 1 lžička citronové šťávy
Postup:
1. Předehřejeme troubu na 170°C.
2. Rozkrojíme hrušky na polovinu a opatrně vyřízneme jádřinec. Vnitřek pokapeme citronovou šťávou. Hrušky umístíme do nepřilnavého pekáčku Eaziglide.
3. V míse vedle smícháme čerstvý kozí sýr s ořechy a medem. Naplníme hrušky směsí a pokapeme zbylou citronovou šťávou.
4. Dáme péct do trouby na 15 minut.
Čerstvý kozí sýr jsme si připravili dle návodu ve fermentoru Kuvings z bio kozího mléka. Kozí sýr se skvěle hodí nejen k brusinkám, ale také k hrušce. Ořechy a med tuto delikatesu jen podtrhnou.
Tip kuchaře: Tento recept lze také snadno připravit na grilu. Naplněné hrušky vložíme do alobalové misky, přikryjeme alobalem a necháme grilovat přibližně 15 minut. Grilujeme však až jakmile v grilu není přímý oheň, ale horké uhlíky.
Doporučené produkty
Dýňové dortíky s vlašskými ořechy
Co budeme potřebovat?
- 250 g dýňového pyré
- 100 g mouky (nejlépe bezlepkové)
- 100 ml neslazeného rostlinného “mléka” (ideálně ořechové)
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 snítky tymiánu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička třtinového nebo kokosového cukru
- špetka soli a pepře
Postup:
1. Dýňové pyré si připravíme dopředu, aby stihlo vychladnout. Dýni můžeme buď uvařit nebo upéct v troubě a následně rozmixovat na nejjemnější pyré v mixéru Vitamix.
2. Předehřejeme troubu na 170°C.
3. Do mixovací nádoby Vitamixu vložíme dýňové pyré, rostlinné “mléko”, olivový olej a jemně promixujeme. Následně přidáme mouku, cukr a koření a pokračujeme v mixování, ale pouze na nízkou rychlost.
4. Hotovou směs vylijeme do pečících misek, přidáme vlašské ořechy, a dáme péct na 20 - 30 minut. Podáváme s houbovou omáčkou.
Tip kuchaře: Všechny použité ingredience je vždy nejlepší připravit si doma. Máme tak jistotu, že neobsahují přidaný cukr, sůl a konzervační či jiné látky, které našemu tělu škodí.
- Rostlinné nápoje si hravě připravíme ve Vitamixu nebo ve výrobníku rostlinných nápojů NutraMilk.
- Čerstvé bylinky si vypěstujeme v jakémkoliv interiéru v minizahrádkách Tregren. A pokud si chceme bylinky, zeleninu, ovoce a jiné nasušit, ideální je k tomu kvalitní sušička potravin Yden.
- Vlastní mouku si můžeme umlít v pohodlí domova díky elektrickému mlýnku na obilí Waldner Biotech.
Grilovaná jablka se skořicí a šlehačkou s kardamonem
Grilovaná jablka jsou naprostá klasika, která patří k podzimnímu grilování. Kardamonová šlehačka tomu navíc dodá šmrnc.
Co budeme potřebovat?
- 2 jablka
- 3 lžičky oleje (skvělý je například kokosový bez aroma)
- skořice
- javorový sirup
- rostlinnou smetanu
- drcený kardamon
Postup:
1. Jablka nakrájíme na zhruba 1 cm silné plátky a potřeme kokosovým olejem.
2. Grilujeme z každé strany po dobu přibližně 5 minut.
3. Naservírujeme na talíř a ještě teplé pokapeme javorovým sirupem a poprášíme skořicí.
1. Rostlinnou smetanu nalijeme do mixovací nádoby Vitamixu a necháme jemně promixovat, dokud nezískáme nadýchanou šlehačku. Přidáme kardamon a podle potřeby také sladidlo.
2. Podáváme spolu s pečenými jablky.