Dort Pavlova s jahodami

Dort Pavlova s jahodami je vyjímečný dezert, který si získal srdce mnoha milovníků sladkostí po celém světě.

Jeho název nese po slavné ruské baleríně Anně Pavlovové, pro kterou byl tento dezert údajně vytvořen během jejího turné v Austrálii a na Novém Zélandu.

Tento lehký a vzdušný dezert se skládá z křehkého bezé korpusu, který je na povrchu křupavý, zatímco uvnitř zůstává jemně marshmallowový. Korpus je bohatě pokrytý šlehačkou a svěžími jahodami, které dodávají dezertu krásnou barvu a osvěžující chuť. Jahody lze doplnit o další ovoce, jako jsou kiwi nebo maliny, které dokážou dezert ještě více zvýraznit.

Dort Pavlova recept

Co na Pavlova dort budete potřebovat?

Sněhový základ:

  • 7 vaječných bílků
  • 180 g krystalového cukru
  • 240 g moučkového cukru

Jahodový tvaroh:

  • 1 plátek želatiny
  • 300 g pyré ze zmrazených jahod
  • 90 g krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 0,5 citronové šťávy
  • 100 g nesoleného studeného másla v kostkách

Náplň a zdobení:

  • 500 ml šlehačky
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 balení čerstvých jahod
  • čerstvé jedlé květiny

Doporučené produkty

Postup:

Plátek želatiny vložte do studené vody. Jahody nechte provařit s cukrem a jemně míchejte, přidejte vejce a neustále míchejte na mírném ohni, dokud těsto trochu nezhoustne nebo dokud těsto nedosáhne 80°C. Přidejte želatinu, promíchejte a nalijte do citronové šťávy. Před smícháním s máslem nechte lehce vychladnout, následně míchejte dokud nezískáte hladký krém. Naneste přímo na povrch a umístěte do lednice na min. 2 hodiny.

Předehřejte troubu na 80°C (horký vzduch) a připravte 2 plechy na pečení vyložené pečícím papírem. Na každý z nich nakreslete pomocí šablony kruh. Sestavte plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum.

Šlehejte sněhový bílek do doby kdy získáte pevný sníh. Pomalu přidávejte cukr (po 3 porcích) a pokračujte ve šlehání dokud nebude sníh krásně pevný a lesklý. Prosátý moučkový cukr přidávejte po dávkách pomocí špachtle tak, aby sníh udržel nadýchanou formu. Nalijte 1/3 bílkového sněhu do zdobícího sáčku s jakkoliv velkým otvorem. Zbytek sněhu rozprostřete na pečící papír v místě, kde je nakreslený kruh. Na úplném okraji vytvořte sněhové pusinky. Pečte asi 1 ½ - 2 hodiny, troubu vypněte a nechte pusinkový základ schnout v troubě alespoň 1 hodinu. Můžete jej také nechat v troubě schnout přes noc.

Vyjměte jahodový tvaroh a šlehačku. Sestavte plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum. Smetanu na šlehání a cukr šlehejte, až dosáhnete lehké šlehačky, nalijte do cukrářského sáčku s velkým kulatým otvorem. Nakrájejte jahody a zbytek rozprostřete uprostřed.

Opatrně vyjměte sněhový základ a umístěte jej na podstavec. Okraj potřete šlehačkou a tu rovnoměrně rozprostřete v tenké vrstvě směrem dovnitř. Poté rozetřete také tenkou vrstvu jahodového tvarohu a posypejte kousky jahod. Přidejte další vrstvu sněhové základny. Přidejte zbytek jahodového tvarohu a ozdobte šlehačkou. Přidejte nakrájené ovoce a jedlé květiny.

Kategorie blogu
Nahoru