Damaškové nože: vysvětlení vrstvení oceli u nožů
Co je damascénská nebo dnes nověji nazývaná damašková ocel? Co je vrstvení oceli a k čemu je dobré? Samozřejmě, že víte, že se ocel může mít několik vrstev, ale o tom teď mluvit nebudeme.
Zaměříme se na určitá tajemství..
Vícevrstvá ocel se může skládat z mnoha vrstev, od tří do nekonečna. A v závislosti na typu kování a válcování se na čepeli může vytvořit damašský vzor, jež je kombinací krásných ozdobných vzorů. Z praktického hlediska nemá velký smysl vytvářet velké množství vrstev, ty slouží více k dekorativnímu účelu.
Důležitou část tvoří tři hlavní střední vrstvy
- centrální vrstva (JÁDRO) z tvrdé oceli VG10
- dvě vnější vrstvy (DESKY) kolem jádra, které jsou vyrobeny z měkké oceli SUS430
Velmi tvrdá, ale zároveň křehká ocel ve středu čepele potřebuje podporu a ochranu a přesně to jí poskytují měkké desky. Díky této kombinaci tvrdé a měkké oceli je možné spojit tyto protichůdné vlastnosti - tvrdost, pevnost a pružnost.
Tvrdá střední vrstva a vnější měkké vrstvy pomáhají udržovat dlouhou životnost nože a zabraňují korozi. Kolem této trojice můžete mít více vrstev - tolik, kolik chcete, ale všechny jsou určeny pro dekorativní účely. Nože vyrobené ze 67 vrstev oceli jsou velmi krásné. Co se však dá udělat pomocí 67-vrstvého nože, lze také provést pomocí 3-vrstvého nože.
Kdo tedy vyrábí vícevrstvou ocel? To je důležitá otázka.
- hlavním výrobcem vícevrstvé nožířské oceli je japonská společnost Takefu Special Steel Co. Vícevrstvé nože SAMURA jsou vyrobeny z oceli vyrobené touto společností. Takefu ocel je velmi drahá a obtížně zpracovatelná. Technologie zpracování, ostření a leštění nožů je obtížná a vyžaduje hodně času a pracovních sil. Nože SAMURA Damascus nemohou být levné právě proto.
Doporučené produkty
SAMURA - OKINAWA Nůž Stonewash Deba 17cm
Mýty ohledně vrstvené oceli
Pokud někdo mluví o vícevrstvé „samoostřící oceli“ - nenechte se oklamat! Je to na 100% lež. Neexistuje nic jako „samoostřící ocel“ - všechny čepele se časem otupí a potřebují naostřit. Jediný rozdíl je v tom, že nože vyrobené z tvrdé japonské oceli se ztupí za mnohem delší dobu a svoji ostrost a vynikající řezné vlastnosti udrží po delší dobu. I tyto nože však po čase budou potřebovat naostřit. Používejte k tomu vždy speciální brousky. S japonskými noži je třeba zacházet opatrně a s úctou - zaslouží si to. Deset minut (přibližně 1-2krát měsíčně) a váš nůž bude vždy ostrý jako břitva. Proces ostření nože na brousku je vlastně relaxační, je to skoro jako meditace - měli byste to někdy zkusit…