Recepty na různé druhy chleba s kuchyňským robotem Ankarsrum
Pokud budeme mluvit o kapacitě a množství toho, co můžete s tímto kuchyňským robotem upéct, dojdeme k tomu, že Ankarsrum Assistent Original je těžké překonat. Díky nádobě o objemu až 7 litrů, můžeme zpracovat až 5 kg tuhého těsta a až 2 litry tekutého těsta najednou.
Silnější než většina ostatních kuchyňských robotů
S kuchyňským robotem Ankarsrum Assistent Original je snadné si upéct vlastní chléb v pohodlí domova. Žádný jiný chléb nechutná tak dobře, jako ten, který jste si upekli sami. S Ankarsrum Assistent Original můžete najednou připravit těsto až na 12 baget nebo 6 velkých bochníků chleba - ideální pro zaplnění mrazničky pečivem.
Čas na pečení!
Představujeme vám jednoduché, rychlé a velmi chutné recepty na různé druhy pečiva z kuchyňského robotu Ankarsrum: bagety, foccacia, bochníky chleba a toustový chléb - to vše si můžete lehce připravit s vaším “asistentem”.
Domácí chléb z vlastnoručně umleté mouky
Recept na chleba upečený z vlastnoručně umleté mouky v přídavném mlýnku Ankarsrum.
Ingredience:
- 50 g droždí
- 500 ml vody
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 720 g mleté pšenice
Postupujte podle jednotlivých kroků:
- Pšeničná zrna rozemelte v mlýnku na obilí v Ankarsrum, nastavte na nejjemnější mletí.
- Nerezovou nádobu umístěte na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum. Do nádoby vložte hnětač na těsto společně se stěrkou na těsto.
- Přidejte droždí a vodu.
- Po té přidejte med, olivový olej, sůl a mouku.
- Nastavte časovač na 8 minut.
- Zakryjte mísu a nechte těsto 30 minut kynout.
- Těsto položte na dobře pomoučený povrch a rozdělte ho na 4 stejné kusy.
- Vytvarujte bochníky o průměru asi 20 cm.
- Doprostřed každého bochníku vytvořte důlek, posypejte jemně moukou, zakryjte a nechte 30 minut kynout.
- Předehřejte si troubu na 225°C.
- Chléb pečte v troubě po dobu asi 12–15 minut.
- Po upečení nechte chleba vychladnout.
Tři druhy domácího pečiva z jednoho těsta
Z uvedených ingrediencí si vytvoříte jedno chlebové těsto pro tři druhy pečiva.
Ingredience:
- 50 g droždí, suché nebo čerstvé
- 1 litr vody
- 1 polévková lžíce soli
- 46 g řepkového oleje
- 1440 g mouky
- 65 g mixu semínek
- 32 g semínek na ozdobu
Příprava těsta:
- Nerezovou nádobu umístěte na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum. Do nádoby vložte hnětač na těsto společně se stěrkou na těsto.
- Přidejte droždí a vodu a nechte hníst při nízké rychlosti.
- Postupně po malém množství přidávejte sůl, řepkový olej a mouku. Nechte hníst při nízké rychlosti po dobu 5-7 minut.
- Vyjměte hnětač na těsto a stěrku na těsto. Zakryjte mísu a nechte těsto přibližně 40 minut kynout.
- Těsto položte na dobře pomoučený povrch a rozdělte ho na tři stejné kousky. Předehřejte si troubu na 250°C.
Pro chlebové bulky postupujte následovně:
- Jedno těsto rozdělte na sedm dalších kousků a z každého vytvarujte bulky.
- Bulky umístěte na plech na pečení pokrytý pečícím papírem, přikryjte a nechte ještě 30 minut kynout.
- Chlebové bulky pečte v troubě po dobu 12–13 minut nebo do té doby, než bude kůrka bulek zlatohnědá.
Pro semínkový chleba postupujte následovně:
- Promíchejte druhé těsto se 65 g semínek.
- Následně těsto rovnoměrně rozprostřete do pečící formy (25x30 cm) vyložené pečícím papírem.
- Potřete těsto rozšlehaným vejcem nebo vodou a posypejte semínky.
- Těsto rozdělte stěrkou na 8 dílů a nechte ho kynout po dobu 30 minut.
- Chléb pečte v troubě po dobu 14 minut nebo do té doby, než bude kůrka zlatohnědá..
Pro bochník chleba postupujte následovně:
- Poslední kus těsta vytvarujte do tvaru bochníku a vložte do chlebové formy vyložené pečícím papírem.
- Těsto potřete rozšlehaným vejcem nebo vodou a posypejte mákem. Chleba nechte asi 30 minut kynout.
- Bochník pečte ve spodní části trouby po dobu okolo 35 minut při 180°C.
- Po upečení nechte chleba vychladnout.
Doporučené produkty
Ankarsrum Assistent Original AKM6230 bílý lesklý 2300118 (GW)
Vláčný bochník chleba se sýrem cottage a brusinkami
Na přípravu 2 chlebů budete potřebovat:
- 450 ml mléka
- 200 g sýru cottage
- 150 g jogurtu
- 172 g brusinkového džemu
- 140 g sirupu
- 480 g mouky
- 140 g ovsa
- 130 g lněných semínek
- 112 g dýňových semínek
- 60 g rozinek
- 0,5 lžíce soli
- 4 lžičky jedlé sody
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Chlebovou pečící formu vyložte pečícím papírem.
- Umístěte nerezovou nádobu na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum. Do nádoby vložte hnětač na těsto společně se stěrkou na těsto.
- Smíchejte všechny ingredience, rozdělte těsto na 2 kusy a vložte je do pečících forem.
- Chleba vložte do spodní části trouby a pečte po dobu 35-45 minut.
- Po upečení nechte chleba vychladnout a až poté ho vyjměte z formy. Tento chléb si zachová svoji vláčnost po dlouhou dobu.
Domácí křupavé bagety
Na přípravu 4 kusů baget budete potřebovat:
- 500 ml vody
- 2 1/4 lžičky sušeného aktivního droždí nebo 25 g čerstvých kvasnic
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce soli
- 5 1/2 šálků mouky
Postup naleznete zde ve video receptu nebo v originální knize receptů Ankarsrum.
Domácí italská focaccia
Ingredience:
- 25 g čerstvých kvasnic
- 1,75 šálku (400 ml) vody
- 0,25 šálku (50 ml) olivového oleje
- 4,5 šálků chlebové mouky
- 2 lžičky soli
Pro ochucení před upečením:
- 3 lžíce olivového oleje, oddělené
- 8 cherry rajčátek
- 0,5 červené cibule, nakrájené na tenké plátky
- čerstvý rozmarýn
- vločkovou sůl
Postup naleznete zde ve video receptu na Focacciu nebo v originální knize receptů Ankarsrum.
Jak připravit 5 kg těsta v kuchyňském robotu Ankarsrum Assistent Original
Postup dle videa:
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Chlebovou pečící formu nebo plech vyložte pečícím papírem.
- Umístěte nerezovou nádobu na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum. Do nádoby vložte hnětač na těsto společně se stěrkou na těsto.
- Smíchejte všechny ingredience.
- Buď rozdělte těsto na 2 kusy a vložte je do pečících forem, nebo vytvořte 4 menší bochníčky a vložte je na plech.
- Chleba vložte do spodní části trouby a pečte po dobu 35-45 minut.
- Po upečení nechte chleba vychladnout a až poté ho vyjměte z formy. Tento chléb si zachová svoji vláčnost po dlouhou dobu.