6 důvodů, proč je odšťavňování zeleniny a ovoce lepší než mixování

Běžná otázka, kterou nám často kladou zákazníci je, zda je lepší odšťavňování nebo mixování. Podle našeho pohledu se obě metody vzájemně doplňují, ale i přesto se nutričně liší.

Mixování

Při mixování zpravidla potřebujete přidat vodu nebo led, abyste rozmělnili ovoce nebo zeleninu. Zředění mívá zpravidla za následek změnu chuti připravovaného nápoje. Zároveň při mixování dochází k rozmělnění dužiny díky vysoké rychlosti nožů. Výsledkem je tedy mnohem hutnější nápoj.

Pro naše tělo je zpracování rozmixované potravy mnohem složitější, protože náš trávící systém musí vynaložit velké úsilí, a to nejen při extrahování potřebných živin z potravy. Játra navíc produkují velké množství enzymů, aby celému trávícímu procesu pomohly. To je jeden z důvodů, proč se obecně cítíte po konzumaci smoothie nafouklí. Je to právě proto, že výsledná šťáva plná vlákniny je velice hutná.

Mixování dokonale hladkých v mixéru Vitamix
Snadné odšťavňování v odšťavňovači Kuvings

Odšťavňování

Naproti tomu u odšťavňování jde spíše o hydratování. Vnitřní orgány si tak mohou odpočinout a přenáší svoji energii na hojení a přestavbu buněk. Odšťavňováním získáte vyšší koncentraci vitamínů a živin ve šťávě. Jste tak schopni zkonzumovat větší množství zeleniny a ovoce v syrové formě a bez oxidace.

Vláknina se dělí na rozpustnou a nerozpustnou. Při odšťavňování i mixování je v nápoji zachována rozpustná vláknina, takže o své benefity tedy nepřijdete.

Jaké jsou tedy rozdíly mezi odšťavňováním a mixováním zeleniny a ovoce?

Mixování v běžném mixéru

  • Mixování se zpravidla používá k výrobě hustých šťáv, polévek a smoothies. Zachováte všechnu dužinu a semena.
     
  • Užitečné pro výrobu tekutin z plodů, které neobsahují mnoho vlastní šťávy - např. banán, avokádo, papája a listová zelenina. Je nutné přidat vodu, čímž se mění struktura a chuť výsledného nápoje.
     
  • Uchováním dužiny v nápoji může být pro některé lidi příliš těžké na zažívání.
     
  • Budete potřebovat více energie a enzymů na správné trávení vlákniny. To znamená, že vaše tělo bude používat více kalorií na trávení potravy a extrahování živin. Tuto energii by však mohlo použít na uzdravování buněk a hubnutí.
     
  • Zelená listová zelenina může mít příliš “travnatou” chuť, která nemusí být žádaná. Můžete přidat různé práškové instance, granule, ořechy, semena, kostky ledu, koření, bylinky, apod.
     
  • Váš nápoj bude obsahovat vlákninu stejně jako když jíte čerstvou zeleninu a ovoce. Pro extrahování vitamínů a živin jsou zapotřebí různé enzymy, ty se ale musí přes tuto vlákninu dostat, aby “uvězněné” cenné látky extrahovaly ven. To má za následek zvýšené úsilí organismu a sníženou absorpci těchto látek. Pokud je váš trávící systém dobrý, dostanete se přibližně na 35% absorpce vitamínů a minerálních látek z nápoje.
     
  • Potřebujeme vůbec tedy vlákninu? Ano, samozřejmě. Rozmixovaná zelenina a ovoce je čistá vláknina. Tu byste mohli získat i konzumací čerstvých plodů. Je tedy třeba se rozhodnout, zda vám záleží spíše na vláknině nebo na vitamínech a minerálech.
     
  • Mixovaný nápoj je po mixování velice hutný a tím vás také rychleji zasytí. Pokud je to váš záměr, tak je to v pořádku. Je třeba si však dávat pozor na dostatečný příjem potravy - v tomto případě může být nedostatečný a ve výsledku vám mohou chybět vitamíny a minerály.
     
  • Vysokorychlostní mixér se dá srovnat s odstředivým odšťavňovačem - oba váš nápoj okysličují. Vysokorychlostní otáčky způsobují oxidaci, která je zapříčiněna výměnou kladných a záporných iontů.

Odšťavňování

  • Používá se k extrakci vitamínů a živin bez nutnosti přidání vody.
     
  • Extrahuje šťávu z ovoce a zeleniny bohaté na šťávu. Pomocí odšťavňovače Kuvings lze odšťavnit dokonce i listovou zeleninu a bylinky.
     
  • Odšťavňování je o hydrataci těla. Pitím čerstvých šťáv dostáváte do těla spolu s velkým množstvím tekutin také vitamíny, minerály, fytoživiny, enzymy, antioxidanty, a mnoho dalších. A vaše buňky jásají.
     
  • Při pití šťáv nespotřebujete prakticky žádnou energii. Tu může vaše tělo využít k očistě. Zvláště pokud provádíte detoxikaci organismu pomocí čerstvých šťáv.
     
  • Zelenina získá lepší chuť ve formě šťávy odšťavněné pomocí lisování za studena přístrojem Kuvings. Můžete přidat také jeden nebo dva kusy ovoce nebo bylin pro ještě chutnější výsledek.
     
  • S odšťavňovačem Kuvings získáte rozpustnou dietní vlákninu a zároveň také vlákninu nerozpustnou. Díky té se mírně zpomalí proces absorpce, takže tělo má tak dostatek času na to, aby všechny vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky okamžitě rozdělilo do buněk pro jejich výživu a hojení. To je nejdůležitější důvod, proč pít čerstvé šťávy - abyste z vitamínů a minerálů dostali co nejvíce živin (až 99% absorpce).
     
  • Pesticidy a jiné chemikálie se zpravidla usazují ve slupce a dužině. Abyste zamezili jejich konzumaci, vybírejte si pouze organické bio ovoce a zeleninu. Tato volba je možná dražší, ale více příznivá k vašemu zdraví.
     
  • S odšťavňováním získám vaše tělo širokou škálu různých zdraví prospěšných látek z rozdílných plodů. Necítíte se plni příliš rychle a více pijete. Proces léčení těla je podpořen.
     
  • Pokud odšťavňujete za účelem očisty těla nebo posílení zdraví, doporučujeme investovat do opravdu kvalitního odšťavňovače. Předejdete tak oxidaci vaší šťávy a zamezíte proniknutí pesticidů a jiných jedů. Pro nejlepší ozdravné výsledky používejte vždy i přesto ovoce a zeleninu v bio kvalitě.
     
  • Kvalitní odšťavňovač získá z vašich plodů co nejvíce. Navíc je to investice, která se vyplatí. Nejen finanční, ale také investice do našeho zdraví.

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru