5 druhů receptů na přípravu domácích sušenek
Připravte si s námi sušenky s marmeládou, švédské sušenky s mandlemi i bez, čokoládové plátky a bezlepkové amaretti. S kuchyňským robotem Ankarsrum budete mít sušenky připravené k pečení raz dva.
Švédské sušenky
Ingredience pro 20 ks
Těsto:
- 200 g másla
- 270 g mouky
- 90 g cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
Poleva:
- 45 g cukru
- potravinářská barva na pečení dle vašeho výběru
Postup:
Předehřejte troubu na 175°C. Na pečící plech umístěte pečící papír. Sestavte plastovou šlehací nádobu se šlehacími metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum. Máslo nakrájejte na tenké plátky a nechte jej vypracovat spolu s ostatními ingrediencemi v kompaktní těsto. Rozdělte na dvě části a z obou části vytvarujte válečky o průměru asi 3 cm. Na pečícím papíru umístěném na pečícím plechu smíchejte pomocí vidličky cukr s požadovaným množstvím potravinářské barvy na pečení. Válečky obalte v cukrové směsi a poté nakrájejte na plátky široké asi 1–2 cm. Sušenky umístěte na pečící papír na plechu a lehce na ně zatlačte. Pečte ve středu trouby po dobu 10-12 minut nebo do té doby, než získají barvu. Nechte je vychladnout.
Sušenky s marmeládou
Ingredience pro 24 ks
- 200 g másla
- 240 g mouky
- 90 g cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 125 g marmelády
Postup:
Předehřejte troubu na 175°C. Sestavte plastovou šlehací nádobu se šlehacími metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum. Nechte šlehat máslo (měkké), cukr a vanilkový cukr. Přidejte mouku a prášek do pečiva. Rozdělte těsto na 24 kusů, rozválejte je a vložte do forem na muffiny. Do každé sušenky udělejte díru. Použijte lis na citrusové plody k získání hvězdičkového vzoru. Do každého sušenky přidejte zhruba 1 - 2 lžičky marmelády. Pečte ve středu trouby po dobu 20 minut nebo do té doby, než sušenky získají stejnou barvu. Nechte vychladnout ve formě na muffiny.
Čokoládové plátky
Ingredience pro 40 - 50 ks
Těsto:
- 200 g másla
- 225 g cukru
- 300 g mouky
- 20 g kakaa
- 1 polévková lžíce vanilkového cukru
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Poleva
- 1 vejce
- 40 g krystalového cukru
Postup:
Předehřejte troubu na 200°C. Na pečící plech umístěte pečící papír. Sestavte plastovou šlehací nádobu se šlehacími metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum. Máslo nakrájejte na tenké plátky a nechte mísit spolu s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte ostatní ingredience a vypracujte těsto. Rozdělte těsto na 6 stejných částí a rovnoměrně je vyválejte do stejné délky. Na každý pečící plech střídavě umístěte 3 těsta. Srovnejte délku, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte krystalovým cukrem. Pečte ve středu trouby po dobu 10-12 minut, nebo do té doby, než získají barvu. Vyjměte z trouby a ještě horké nakrájejte sušenky šikmě na plátky. Nechte vychladnout.
Doporučené produkty
Ankarsrum Assistent Original AKM6230 bílý lesklý 2300118 (GW)
Švédské mandlové sušenky
Ingredience na 20 - 40 ks
- 15 g sladkých mandlí
- 120 g mouky
- 90 g cukru
- ½ lžíce jemného sirupu
- ½ lžíce jedlé sody
- 1 lžička vody
- 100 g másla
Postup:
Nasekejte mandle na malé kousky. Sestavte plastovou šlehací nádobu se šlehacími metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum. Nechte mísit mouku a jedlou sodu. Přidejte cukr, sirup, nasekané mandle a vodu. Máslo nakrájejte na tenké plátky a přidejte do směsi. Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte do tvaru válečků o průměru asi 3 cm. Nechte odpočinout v lednici zhruba půl hodiny. Nastavte troubu na 200°C. Na 2 pečící plechy umístěte pečící papír.Těsto vyjměte z lednice a válečky nakrájejte na plátky tenké zhruba 1 - 2 cm. Vyrovnejte rovnoměrně na pečící plech. Pečte ve středu trouby po dobu 5-6 minut nebo do té doby, než sušenky získají barvu.
Bezlepkové amaretti
Ingredience na 12 ks
Těsto:
- 1-2 bílá vejce
- 135 g cukru
- 150 g mandlové mouky
- 1 lžička bramborové mouky
Poleva:
- 30 g moučkového cukru
Postup:
Předehřejte troubu na 200°C. Na pečící plech umístěte pečící papír. Sestavte plastovou šlehací nádobu s balónovými metlami a umístěte na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum. Nechte šlehat vejce s vaječnými bílky. Přidejte kakao, mandlovou mouku a bramborovou mouku. Šlehejte až do doby než získáte těsto. Moučkový cukr umístěte do misky. Z lepkavého těsta vytvarujte kuličky, obalte je v moučkovém cukru a umístěte na pečící plech. Pečte po dobu 5-8 minut nebo dokud se na povrchu sušenek neobjeví bublinky. Nechte vychladnout.