10 tipů, jak jíst zdravě a čistě

Zdravé stravování bylo v posledních letech opředeno mnoha mýty. V současné době existuje tolik “zdravých” stravovacích směrů, že už jsme ztratili pojem o tom, co je pro nás dobré a co nikoliv. Neustále se opakují stejné otázky, které zůstávají bez jednoznačné odpovědi. Máme jíst 5x denně nebo jen když máme hlad? Jsou špatné tuky nebo se máme raději vyhýbat sacharidům? Jsou rostlinné bílkoviny stejně výživově hodnotné jako ty živočišné? Je zdravější cukr nebo umělá sladidla? A mnoho dalších…
Přitom pokud použijeme zdravý selský rozum, vrátíme se zpět na začátek tohoto stravovacího bludiště. 

Kdybychom našim babičkám vyprávěli o tom, že jíme “správně a čistě”, asi by si klepaly na čelo, protože ještě před několika desítkami let nikoho ani nenapadlo, že by to mohlo být jinak. Co se změnilo? Přesycený trh s potravinami už neví, jak by zaujal nové zákazníky, a tak přichází se stále novějšími a “lepšími” verzemi starých potravin. Výsledkem jsou supermarkety přeplněné zbožím, které má mizivou výživovou hodnotu, avšak oplývá pestrými barvami a intenzivními chutěmi. Toto zboží navíc urazilo často tisíce kilometrů, a aby tak dlouhou cestu zvládlo, je zabaleno do kilogramů plastových obalů. 

Dnes už víme, že nadměrná konzumace průmyslově zpracovaných potravin způsobuje obezitu a vznik mnoha závažných onemocněních. Proto pokud chceme být zdraví a vitální, nezbývá nám, než vzít odpovědnost do vlastních rukou a zajímat se o to, co jíme a v nejlepším případě si jídlo připravit sami z původních surovin. 

 

Fermentované potraviny

Znamená zdravá strava omezování a odříkání? 

Zdravé a čisté jídlo je jídlo, které není průmyslově zpracované, pochází z lokálních ideálně organických (bio) zdrojů a v nejlepším případě není balené do plastových obalů, aby bylo také ekologické. Zdá se vám, že je těžké takové potraviny najít? Naopak! Z určitého pohledu se nám otevírá nový svět možností. Na internetu lze najít mapy s volně dostupnými místy, kde se dá zdarma natrhat vlastní ovoce nebo bylinky. Zaběhnutou alternativou jsou také farmářské a jiné trhy, statky a lokální pěstitelé, od kterých je možné koupit produkty buď přímo nebo prostřednictvím bezobalových a dalších obchodů. Takové nakupování je často i mnohem zábavnější a pestřejší. 

Pokud si uvědomíme, že ve zdravém a čistém stravování jde primárně o používání původních surovin, stane se tento koncept mnohem jednodušší a pochopitelnější. Nejenže máme pod kontrolou čerstvost daných surovin, ale známe i jejich původ. Víme, že česnek, který si usušíme na koření vyrostl na poli konkrétního farmáře a nebyl k nám dovezen nezralý přes polovinu zeměkoule. Už jen chuť a vůně takových potravin vás přesvědčí o tom, že to má cenu. Nemluvě o vašem zdraví! Jednotlivé suroviny je také třeba vybírat podle jejich sezónnosti a v návaznosti na harmonii ve vaší stravě. Není třeba držet se striktně jednoho typu potravin, protože bychom své tělo ochudili o další potřebné látky, které může čerpat z jiných potravin.

Jak ale zajistit, abychom k takto zdravým a čistým surovinám a potravinám měli přístup nejen v sezóně, ale po celý rok?

Čisté potraviny

Vyberte si pomocníky do kuchyně, se kterými to bude hračka!

Nejlepší je, že neexistuje téměř nic, co byste si doma nemohli připravit jednoduše sami. Zvláště pokud na to použijete vhodné vybavení. Rádi snídáte jogurt s ovesnými vločkami? Vyrobte si vlastní zdravý řecký jogurt z bio mléka ve fermentoru Kuvings. Ve stejném fermentoru si připravíte i sirupy nebo fermentované ovoce, kterým jogurt ochutíte. Ovesné vločky z kvalitních zrn vám zase pomůže připravit ruční nebo elektrický vločkovač. Milujete krémové polévky jako z michelinské restaurace? Připravte si je z pár čerstvých surovin v mixéru Vitamix, který navíc připraví i salsy, pomazánky, smoothies a další. Čerstvé šťávy na každý den nebo dny detoxu si připravíte z tvrdé i listové zeleniny, vláknitého ovoce nebo bobulí v odšťavňovači Kuvings. Neobejdete se bez pečiva? Namelte si vlastní mouku v mlýncích Waldner a těsto zpracujte ikonickým švédským kuchyňským robotem Ankarsrum. Výborná ořechová/semínková másla a mléka za vás připraví geniální NutraMilk. Na čerstvé klíčky je tu skleněné nakličovadlo GEFU, na čerstvé bylinky zase minizahrádky Tregren. Vlastní oleje si můžeme vylisovat sami v domácích lisech Yden nebo Yoda. Pokud však oleji zejména v tepelné úpravě chceme šetřit, oceníme vysoce nepřilnavé nádobí Eaziglide, které lze použít na jakémkoliv typu vařičů a v troubě. 

Abyste si uchovali vaše potraviny nebo hotové pokrmy co nejdéle čerstvé, je třeba dobře je skladovat. Skvělým způsobem konzervace potravin je jejich sušení. Vybrat si můžete ze sušiček Yden, Excalibur nebo Sedona, které představují nejvyšší třídu na trhu. Některé potraviny se však přirozeně k sušení nehodí. V takovém případě je skvělým řešením vakuum. Vakuové nádoby Vacucraft konzervují potraviny bez vzduchu, který za běžných podmínek způsobuje jejich oxidaci a kazivost. Díky tomu si vaše potraviny uchovají čerstvost, vůni a svěží vzhled 5x déle, než kdybyste je skladovali v běžných plastových nádobách.  

Vyberte si pomocníky do kuchyně, kteří usnadní váš život a každodenní vaření se díky nim stane vášní a zábavou. A to bez ohledu na to, jakými kulinářskými schopnostmi oplýváte. Všechny tyto přístroje patří k naprosté špičce ve svých oborech a jsou navíc vyrobeny podle přísných kritérií na volbu materiálu a ekologický dopad. Namísto toho, aby se po dvouleté záruce “rozsypaly” a putovaly na skládku, mají už v základu záruky i 10 až 15 let a ve skutečnosti dokáží sloužit až desetiletí a dědí se z generace na generaci. 

Kategorie blogu
Nahoru